Close Menu
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
Trendy

Experti: Zneužití AI a deepfakes ohrožuje důvěru v informační zdroje

31 července, 2025

Baník Ostrava nastoupí v předkole Evropské ligy ve Varšavě proti Legii

31 července, 2025

Spojené státy uvalí 25procentní clo na zboží dovážené z Indie, napsal Trump

31 července, 2025

MS v rallye pokračuje ve Finsku, Tänak vede o bod před Evansem, vrací se Ogier

31 července, 2025

Česká ekonomika rostla v 2. čtvrtletí o 2,4%, stejně jako na začátku roku

31 července, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
  • Krimi
  • Auto
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Mobil
  • Technet
  • Zábava
  • Ukrajinská Válka
  • Volby
Webové Příběhy Zpravodaj
Banai
Domovská Stránka » Nová vyhláška umožní nazývat džem marmeládou či uchovat vejce až při 24 stupních
Ekonomika

Nová vyhláška umožní nazývat džem marmeládou či uchovat vejce až při 24 stupních

PersonálPodle Personál4 prosince, 2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp LinkedIn Email Reddit Telegram

Komerční prezentace Aktual.: 4.12.2024 14:03

Praha – Nová vyhláška umožní použít název marmeláda i pro džem. Dosud platilo, že název marmeláda mohli výrobci použít pouze u výrobků z citrusových plodů, džem platil pro směs přírodních sladidel, dužiny či dřeně jednoho nebo více druhů ovoce. Změnu umožňuje takzvaná evropská snídaňová směrnice, kterou ministerstvo zemědělství (MZe) začlení do národních předpisů přes balíček vyhlášek o potravinách. Součástí balíčku je také vyhláška, která umožní uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia nebo při výrobě sirupu použít i jiná přírodní sladidla než cukr. MZe o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Materiály jsou nyní podle ministerstva v meziresortním připomínkovém řízení, následovat bude projednání v komisích Legislativní rady vlády, pak budou odeslány k notifikaci Evropské komisi. Účinnost je navržena od 1. července příštího roku.

Potravinářská komora ČR na dotaz ČTK odpověděla, že změny vítá a budou ku prospěchu spotřebitele. „Neočekáváme v této souvislosti zvýšení nákladů na straně výrobců,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Mezi vyhláškami je také nová povinnost uvádět na etiketě medů všechny země původu u směsí medu. Vyhláška podle Výborného stanovuje, že na balení musí být uvedené všechny země původu, a to v sestupném pořadí a s procentním podílem, který ve směsi představují. „Už žádná ‚směs medů ze zemí mimo EU‘, ale jasná informace pro spotřebitele, ze kterých zemí med pochází,“ napsal Výborný na síti X. Vyhlášku už má resort podle Výborného hotovou.

Součástí balíčku je mimo jiné návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, který počítá se zavedením nových definic pro ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy a pro kokosovou vodu. U sirupu nově nebudou muset výrobci použít pouze cukry, ale i jiná přírodní sladidla.

Od poloviny příštího roku by také mělo být možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia oproti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia. Úprava má podle ministerstva přinést energetickou úsporu pro zemědělce i pro obchodníky. „Jsem rád, že vycházíme v tomto vstříc i chovatelům drůbeže a že může dojít ke zjednodušení podmínek při prodeji vajec. Navržené zvýšení teploty pro jejich skladování je v souladu s evropskými pravidly a není potřeba být přísnější,“ uvedl Výborný.

Ve vyhlášce o požadavcích na maso, masné výrobky a produkty rybolovu se pro některé výrobky stanoví jejich konkrétní charakteristiky, dotkne se to například jitrnice nebo zavináče. Výrobky půjde názvy dobrovolně označit pouze za splnění stanovených požadavků. Nově se také zpřesní jakostní požadavky na obsah masa u trvanlivých masných výrobků.

Podíl Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Čti dál

Experti: Zneužití AI a deepfakes ohrožuje důvěru v informační zdroje

Spojené státy uvalí 25procentní clo na zboží dovážené z Indie, napsal Trump

Česká ekonomika rostla v 2. čtvrtletí o 2,4%, stejně jako na začátku roku

Komerční banka dnes zveřejní hospodářské výsledky za letošní první pololetí

Prezident bude jednat se zástupci bank o kyberbezpečnosti a spolupráci se státem

Začnou platit novely energetického zákona týkající se plynu a ukládání energie

Dvě evropské značky odkládají vstup na automobilový trh USA

Trump podepsal zavedení 50procentního cla na dovoz mědi, začne platit v pátek

Růst ekonomiky EU ve druhém čtvrtletí zpomalil na 0,2 procenta

Tipy Redaktorů

Baník Ostrava nastoupí v předkole Evropské ligy ve Varšavě proti Legii

31 července, 2025

Spojené státy uvalí 25procentní clo na zboží dovážené z Indie, napsal Trump

31 července, 2025

MS v rallye pokračuje ve Finsku, Tänak vede o bod před Evansem, vrací se Ogier

31 července, 2025

Česká ekonomika rostla v 2. čtvrtletí o 2,4%, stejně jako na začátku roku

31 července, 2025

Perušič se Schweinerem a Štochlová s Neuschaeferovou na úvod ME vyhráli

31 července, 2025

Poslední Zprávy

Na Šumavě ráno klesly teploty k bodu mrazu

31 července, 2025

Komerční banka dnes zveřejní hospodářské výsledky za letošní první pololetí

31 července, 2025

Plzeňští fotbalisté se ve třetím předkole Ligy mistrů utkají s Glasgow Rangers

31 července, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Banai. Všechna práva vyhrazena.
  • Zásady Ochrany Soukromí
  • Pravidla a Podmínky
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.