Aktual.: 15.12.2024 08:05
Praha – Na Štědrý den restaurace očekávají až o desetinu vyšší tržby než loni. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle nějž zájem o sváteční pohoštění roste dlouhodobě. Z dat společnosti Dotykačka vyplývá, že v posledních dvou letech zůstala na Štědrý den otevřená průměrně třetina restaurací. Podle Stárka jsou v provozu zejména podniky ve větších městech a také v blízkosti turistických atrakcí.
„Někteří lidé raději na večeři zajdou do restaurace, aby měli více času pro sebe. Velmi oblíbené je také takeaway, kdy si hosté objednávají například polévku, kapra, salát cukroví a podobně v restauraci a odnesou domů,“ uvedl Stárek.
Tržby restaurací, které jsou na Štědrý den otevřené, ve srovnání s běžnými dny podle Dotykačky rostou. Celkové tržby odvětví ale oproti průměru klesají asi o 80 procent, sdělila ČTK Dotykačka. Na silvestra bylo podle ní v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.
Například pražská restaurace SOU100 zůstane otevřená mezi 11:00 a 14:00. Podávat bude šneky, specialitu z dob první republiky. „Vánoční šneci jsou každoroční tradicí, na kterou jsou u nás hosté zvyklí. Restauraci máme pro tuto událost komplet rezervovanou dlouho dopředu, takže dává smysl i ekonomicky,“ řekl ČTK Luděk Vocílka, ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace SOU100 patří.
Restaurace ze skupiny Ambiente budou mít na Štědrý den zavřeno, 25. a 26. prosince se otevírací doba liší. Například restaurace U Kalendů hosty přivítá na druhý svátek vánoční. Oproti loňsku by návštěvnost mohla být zhruba o třetinu vyšší, řekl ČTK manažer Adam Novák. „Očekáváme vysoké vytížení – zaplněni bychom mohli být na 80 procent kapacit, možná i více. Stále nám ale přicházejí rezervace, takže jsou to zatím odhady,“ doplnil.
Restaurace Kantýna předpokládá, že 25. a 26. prosince pohostí asi o pětinu více lidí než v běžné dny. „Během vánočních svátků budou hosté moct vybírat z naší stálé nabídky. Kromě toho chystáme řízek s bramborovým salátem a vinnou klobásu na grilu,“ uvedl manažer Robert Pulec.
Na 25. až 26. prosince další podnik ze skupiny Ambiente – restaurace Štangl – očekává plnou obsazenost, vzhledem ke zvýšeným nákladům na personál se však provoz v tyto dny podle manažera Rudolfa Hermana spíše nevyplatí. „Klíčové je pro nás ale to, že budujeme dobré vztahy s hosty, kteří k nám v tyto dny zavítají a vracejí se zpátky,“ doplnil.
Restaurace Spojka Karlín bude přes svátky zavřená, jinak je ale v prosinci zejména díky vánočním večírkům obsazená z asi 95 procent, řekl ČTK manažer Martin Kolář.
V Praze je mezi 23. a 27. prosincem zarezervovaných 56,6 procenta ubytovacích kapacit, přičemž průměrná cena za pokoj a noc činí 4903 Kč. Blíž k silvestru obsazenost v hlavním městě stoupá a v období od 30. prosince do 3. ledna podle aktuálních údajů dosahuje 73,3 procenta a cena za pokoj a noc činí 7856 korun, sdělila ČTK už dříve agentura CzechTourism.