Aktualizace: 13.02.2024 04:10

Paříž – Vibrátor místo květin, stimulátor klitorisu místo večeře při svíčkách. Sexuální hračky se stávají oblíbeným valentýnským dárkem ve Francii, která tak v posledních letech dohání náskok severských zemí nebo Británie, píše agentura AFP.

„Ve dnech 12., 13. a 14. února přichází 400 až 500 lidí denně. Od pokladny ani nemůžu odejít,“ říká Olivier Prapant, manažer butiku Passage du désir (Ulička touhy) v pařížské čtvrti Saint-Lazare. Prapant očekává, že ve dnech předcházejících Valentýnu ztrojnásobí své tržby.

Tento trend potvrzuje i Amandine Ransonová, vedoucí marketingu švédského gigantu v oblasti erotických hraček Lelo ve Francii, která hlásí 30procentní nárůst prodeje v únoru.

„Je to dobrá příležitost,“ připouští čtyřicetiletý učitel Thomas, který přišel do Passage du désir, aby své partnerce koupil nové sexuální hračky. Dárek, na který by v minulosti nutně nepomyslel.

Toto odvětví zažívá již několik let boom. Na konci roku 2021 odhadovala poradenská společnost PwC celosvětový trh se sexuálními pomůckami na 19 miliard dolarů (445 miliard Kč), přičemž do roku 2026 se předpokládá růst o 7,1 procenta ročně, ve Francii dokonce o 7,5 procenta.

„Francouzi byli v oblasti sexuálních hraček pozadu ve srovnání s Británií, kde už téměř každý má „králíka“ (slavná sexuální hračka Rabbit, kterou zpopularizoval americký seriál Sex ve městě). My je doháníme,“ poznamenává Patrick Pruvot, zakládající prezident sítě obchodů Passage du désir.

VIBRAČNÍ KACHNA, DESIGNOVÝ PŘEDMĚT

Pruvot, který otevřel svůj první obchod v roce 2007, zaznamenal, že výrobky jsou stále rozmanitější a lidé si neváhají kupovat nové modely. „Přešli jsme od realistických pohlavních orgánů v průhledných obalech k vibrujícím kachnám a méně explicitním designovým předmětům,“ shrnuje proměnu odvětví Pruvot.

Nabízené předměty jsou ušlechtilejší, obchody a značky začínají růst a postupně otevírají prodejny v elegantních, gentrifikovaných ulicích městských center.

„Nemáte pocit, že jste v sexshopu,“ poznamenává 42letá Lila uvnitř Passage du désir na ulici Saint-Lazare a svěřuje se, že do tradičního sexshopu by „asi nešla“, v jejích očích je „příliš ponurý“.

Přesně to je strategie, kterou tato síť prodejen používá. „Vytvořit v prodejnách scénu, která připomíná cokoliv vyjma tradičního sexshopu,“ říká Prapant.

Síť obchodů, kterou založil Pruvot, má obrat zhruba 25 milionů eur (630 milionů Kč). Teď se odvážila expandovat i do nákupních center a jednu prodejnu otevřela v samém středu pařížské čtvrti La Défense, nedaleko obchodu značky Apple.

Sexuální hračky se díky rozmachu erotických podcastů a chvále influencerů staly módním zbožím, kterému se začínají věnovat i další odvětví. Ransonová například zmiňuje nedávno uzavřené partnerství značky Lelo s italskou značkou Diesel, která podle Ransonové výrobce pomůcek sama oslovila.

„POMSTA“ FRANCOUZŮ

Rychlý rozvoj sektoru láká nové hráče, aby zkusili své štěstí na trhu, kterému v minulosti dominovaly značky ze severu Evropy.

„Před pár lety pocházelo zhruba 70 procent výrobků ze zahraničí a francouzské značky tvořily 30 procent. Dnes už je poměr vyrovnaný,“ říká Prapant. Pruvot hovoří o „pomstě francouzských výrobků“.

Ani Francouzům se ale nepodařilo sesadit z pomyslného trůnu celosvětový bestseller původem z Německa, Womanizer. Stejnojmenná značka ho za deset let od uvedení na trh prodala miliony kusů.

Průmysl výrobců sexuálních pomůcek se zaměřuje na všechny sexuality, aby rozšířil své segmenty trhu a zvýšil své šance na růst. Penilní kroužky, vaginety, přístroje na masáž klitorisu a prostaty jsou jen některá z řešení „sexuální pohody“, která značky propagují.

Podle zakladatele společnosti YesForLov Christiana Padixe je to také způsob, jak reagovat na poptávku mladé generace po „lepším poznávání vlastního těla“. Francouzský institut pro průzkum veřejného mínění Ifop na začátku února zveřejnil průzkum, podle jehož závěrů sexuální aktivita Francouzů zažívá „bezprecedentní propad“.

Sexuální hračky jsou součástí „nového přístupu k sexualitě“, říká 22letá grafická designérka Manon Tertereauová. Tato zákaznice Passage du désir je doporučuje svým kamarádkám pro „sexualitu, k níž nepotřebujete partnera“.

Podíl
Exit mobile version