Komerční prezentace Aktualizace: 1.08.2024 10:44

Sydney – Austrálie spouští první program na světě, ve kterém bude kojencům s alergií na arašídy nabídnuta léčba, která jim pomůže vybudovat si imunitu proti tomuto potenciálně život ohrožujícímu onemocnění. Pod dohledem vybraných nemocnic budou děti dostávat každý den postupně se zvyšující dávky arašídového prášku po dobu nejméně dvou let, aby se snížila jejich citlivost. O programu informuje web stanice BBC.

Perorální imunoterapie se již objevila v klinických studiích a některých specializovaných alergologických centrech po celém světě, ale je to vůbec poprvé, kdy byla přijata jako národní model péče o alergiky na arašídy.

Austrálii se často přezdívá „světové hlavní město alergií,“ jelikož je u každého desátého dítěte diagnostikována přecitlivělost na potraviny. S alergií na arašídy se potýkají asi tři procenta malých Australanů ve věku 12 měsíců. Na rozdíl od jiných potravinových alergií z ní děti málokdy vyrostou, což z ní činí nejčastější potravinovou alergii u dětí školního věku.

„(Program) by mohl znamenat přelom, který jsme si všichni přáli, pro překonání této strašné alergie,“ řeklaa Ged Kearneyová z australského ministerstva zdravotnictví.

Bezplatný program je dostupný pouze pro děti do jednoho roku, u kterých již byla diagnostikována alergie na arašídy a jsou v péči jedné z deseti nemocnic v zemi, které se programu účastní.

„V konečném důsledku chceme změnit vývoj alergických onemocnění v Austrálii tak, aby více dětí mohlo chodit do školy bez rizika život ohrožující reakce na arašídy,“ uvedla profesorka Kirsten Perrettová, ředitelka národního centra pro alergie (NACE). Lékaři však zdůraznili, že rodiny by neměly zkoušet imunoterapii doma bez dozoru.

NACE vyhodnotí program z hlediska účinnosti i bezpečnosti s nadějí, že se rozšíří do více nemocnic a případně zahrne i další potravinové alergie.

BBC v květnu zveřejnila zprávu o výzkumu vědců z univerzity King’s College London, podle kterého by podávání jemného arašídového másla malým dětem mohlo zajistit celoživotní ochranu před alergií na arašídy. U dospívajících, kteří arašídové máslo jedli do věku pěti let, byla pravděpodobnost vzniku alergie o 71 procent nižší než u těch, kteří se této potravině vyhýbali.

Vědci z King’s College rodičům doporučují, aby arašídové máslo dětem nabízeli během přechodu na pevné jídlo a poté pravidelně a ve velkém množství až do věku pěti let.

Podle BBC myšlenka podávání arašídového másla kojencům a malým dětem vyděsí celou generaci rodičů, kterým bylo řečeno, aby se této potravině vyhýbali kvůli obavám z alergií. V minulosti se doporučovalo vyhýbat se arašídům až do tří let věku. Výzkum vědců z King’s College ukazuje, že toto doporučení bylo nevhodné, jelikož ranné dětství je kritickým obdobím, kdy se imunitní systém učí rozpoznávat dobré od škodlivého.

 

Podíl
Exit mobile version