„Přes obědy pozorujeme mírný pokles výše spropitného, které se okolo druhé hodiny odpolední vrací téměř k hranici osmi procent, na které se drží až do nočních hodin,“ popisuje Lukáš Kovač, zakladatel a generální ředitel aplikace Qerko.
Nižší spropitné během oběda potvrzuje Luboš Kastner z Asociace restauratérů APRON. „Obecně dýška na obědech jsou násobně menší než u večeří. Je to dané hlavně tím, že na oběd mají lidé rozpočet, chodí na ně častěji. Spropitné během večera se pohybuje mezi pěti a deseti procenty, u oběda je to okolo tří procent,“ říká.
„Nižší ,tipy’ jsou všude. Momentálně bych průměrné dýško odhadoval tak na pět až šest procent, dříve to bylo průměrně asi patnáct procent.“
Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele
Dočtěte článek až do konce
Jako člen navíc:
- Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
- Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více