Aktualizace: 15.02.2024 00:07

Praha – O stavu zemědělství v Česku i Evropě budou dnes v Praze se zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství jednat premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hovořit spolu budou o případných úpravách společné zemědělské politiky EU nebo byrokratické zátěži, řekl už dříve Výborný. Právě výsledky jednání podmiňují některé zemědělské organizace případné svolání národních protestů. S tímto rozhodnutím například Agrární komora vyčká do 1. března. Nespokojenost se situací v zemědělství farmáři vyjadřují v mnoha evropských zemích.

Na byrokratickou zátěž, systém kontrol nebo nastavení dotační politiky si čeští zemědělci stěžují dlouhodobě. Vedle toho je trápí také podle nich rostoucí náklady. Například Asociace soukromého zemědělství tento týden představila deset návrhů, které by podle ní přispěly ke zlepšení zemědělství. Patří k nim zastropování dotací či zachování současné podoby takzvané redistributivní platby, kterou získávají všichni žadatelé na prvních 150 hektarů svých zemědělských pozemků. . Zemědělský svaz pak už dříve upozornil na to, že podle jeho interního průzkumu klesl loni zisk zemědělských firem na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022.

Na celoevropské úrovni se do protestů zapojuje Agrární komora. Se zemědělskými organizacemi ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska vyzvala k hromadným demonstracím ve čtvrtek 22. února. Se svými stroji se farmáři plánují postavit na hranice. Vyjádřit tím chtějí nesouhlas s unijní Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Zemědělci poukazují také na podle nich neférovou zahraniční konkurenci.

V pondělí 19. února chce část farmářů zablokovat pražskou magistrálu. Přijet by podle organizátorů, tedy předsedy Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumíra Dufka a bývalého prezidenta Agrární komory a podnikatele Zdeňka Jandejska, mohlo 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky. Výbornému chtějí předat dopis s požadavkem, aby česká vláda od Zelené dohody odstoupila. Od tohoto protestu se Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství distancovaly.

Zahraniční obchod Česka se zemědělským zbožím loni opět skončil zápornou bilancí, tentokrát 38 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2022 byl schodek o 19,1 procenta nižší. Vývoz vzrostl o 11,3 procenta na 305,8 miliardy korun, dovoz pak o 6,9 procenta na 343,8 miliardy korun.

Ze zemí EU loni dovoz do ČR narostl přibližně o 6,7 procenta na 282,1 miliardy korun, ze zemí mimo EU o 7,3 procenta na 60,4 miliardy korun. Vývoz do zemí EU loni dosáhl 275,3 miliardy korun, meziročně to bylo asi o 11,5 procenta více. Do zemí mimo EU loni směřovalo zboží za 30,5 miliardy korun, v roce 2022 za 27,8 miliardy korun.

Podíl
Exit mobile version