Komerční prezentace Aktualizace: 28.04.2024 10:17

Bejrút – Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné dnes představí libanonským činitelům návrhy, jejichž cílem je odvrátit válku mezi libanonským hnutím Hizballáh a Izraelem a zmírnit napětí v regionu. Ministr to podle agentury Reuters řekl po návštěvě mírových sil OSN v jižním Libanonu.

Izrael a hnutí Hizballáh, které ovládá velkou část jižního Libanonu, spolu svedly válku v roce 2006. Když Izrael loni v říjnu zahájil válku proti palestinskému islamistickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy, začala také přeshraniční palba na severní izraelské hranici mezi Hizballáhem a izraelskou armádou.

„V dnešní situaci, kdyby nebyla válka v Gaze, mohli bychom vzhledem k množství útoků mluvit o válce v jižním Libanonu,“ uvedl dnes Séjourné. „Představím místním činitelům návrhy, jak tuto oblast stabilizovat a vyhnout se válce,“ dodal.

Séjourné by dnes měl v Libanonu jednat s předsedou parlamentu Nabím Barrím, prozatímním premiérem Nadžíbem Míkátím a náčelníkem generálního štábu libanonské armády Josephem Aúnem.

Podíl
Exit mobile version