Close Menu
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
Trendy

Slavia zúžila kádr, nedostalo se na Bužka či Dumitrescua

30 června, 2025

Hoří les v NP České Švýcarsko, vrtulník se vrátil zpět na základnu

30 června, 2025

Orbán označil rekordní pochod hrdosti v Budapešti za ostudu

30 června, 2025

Terezín se proměnil v Helsinky roku 1930, mnoho úprav filmaři nedělali

30 června, 2025

Novým majitelem Sigmy Olomouc je Sigma Sport z čerpadlářského holdingu

30 června, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
  • Krimi
  • Auto
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Mobil
  • Technet
  • Zábava
  • Ukrajinská Válka
  • Volby
Webové Příběhy Zpravodaj
Banai
Domovská Stránka » Komora: Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla, rizikové je i grilování
Ekonomika

Komora: Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla, rizikové je i grilování

PersonálPodle Personál30 června, 2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp LinkedIn Email Reddit Telegram

Komerční prezentace Aktual.: 30.06.2025 10:07

Praha – Vysoké teploty vytváří ideální prostředí pro rychlé množení mikroorganismů v potravinách a roste tak riziko možné otravy z jídla. V tiskové zprávě na to dnes upozornila Potravinářská komora ČR. Potravináři proto radí, aby lidé při nákupu, přepravě i skladování udrželi syrové potraviny, jako jsou vejce a syrové maso, odděleně od ostatních, aby předešli možné kontaminaci. Zároveň doporučují dodržovat správné hygienické podmínky při přípravě pokrmů, rizikové z pohledu šíření bakterií může podle nich být i grilování.

Česko po horkém víkendu čekají další tropické dny, které vyvrcholí ve čtvrtek. Meteorologové předpovídají dnes i v úterý teploty do 32 stupňů Celsia, ve středu bude až 34 stupňů. Ve čtvrtek pak dosáhnou vedra vrcholu, bude až 37 stupňů Celsia. Hrozí bouřky z tepla.

„Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu,“ radí potravináři.

Pokud lidé přepravují jídlo v autě, doporučuje komora umístit ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. „Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 stupňů Celsia,“ upozorňuje komora.

Důležité je podle potravinářů také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty, například vejce se totiž při přechodu z nízké teploty do horka orosí a voda na povrchu následně vytváří riziko pro šíření mikroorganismů. Podobné riziko hrozí také třeba při orosení chleba.

Na dodržování správných hygienických podmínek by lidé neměli zapomínat ani při přípravě pokrmů či grilování. „Rizikové je především několikahodinové skladování v teple a následná konzumace nebo i pozdní chlazení. Pokud grilované potraviny nelze sníst v řádu desítek minut, je vhodné je ihned po zchladnutí přesunout do lednice,“ uvedla komora.

Problémy mohou nastat i tehdy, pokud se delší dobu v teple skladované grilované maso následně zmrazí a konzumuje až po delší době, zejména pokud se pečou velké kusy jako kýta, krůta či celá kuřata, upozornila komora. „V tomto případě nemusí pomoci ani dodatečné tepelné opracování. Některé toxiny, které způsobují zažívací zdravotní potíže, jsou totiž termostabilní,“ podotkli potravináři.

Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, tvrdí komora. Podle ní je častým problémem namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií. Komora obecně doporučuje vyhnout se stánkům s malou frekvencí výdeje a absencí hygienického zázemí.

Při cestování do exotických zemí doporučuje komora vyhnout se kostkám ledu a pít pouze balenou vodu, což platí i při čištění zubů. V exotických podmínkách podle potravinářů obecně platí pravidlo, aby lidé jedli jen to, co je dobře uvařené, oloupané, nebo balené.

Podíl Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Čti dál

O víkendu se v Záhřebu a okolí očekávají dopravní zácpy

Dacia odhalí své elektrické plány ještě letos

Veolia Energie ČR kupuje majoritní podíl v dodavateli tepla Energo Příbram

Stát vydal za první pololetí dluhopisy v nominální hodnotě 181,3 mld. Kč

Řidiči v pražské MHD mají v horku vodu, iontové nápoje či letní stejnokroje

Na vybavení 1981 železničních vozidel ETCS stát dopravcům přispěl 10,5 miliardy

Ve státní svátky 5. a 6. července tento víkend budou obchody otevřené

Analytici: Prohloubení schodku rozpočtu nebude překvapivé

NKÚ: Peníze z Modernizačního fondu na OZE směřují výhradně do fotovoltaik

Tipy Redaktorů

Hoří les v NP České Švýcarsko, vrtulník se vrátil zpět na základnu

30 června, 2025

Orbán označil rekordní pochod hrdosti v Budapešti za ostudu

30 června, 2025

Terezín se proměnil v Helsinky roku 1930, mnoho úprav filmaři nedělali

30 června, 2025

Novým majitelem Sigmy Olomouc je Sigma Sport z čerpadlářského holdingu

30 června, 2025

Při nehodách v ČR zemřelo v prvním pololetí 181 lidí, meziročně o 23 méně

30 června, 2025

Poslední Zprávy

Státy EU prodloužily sankce proti Rusku o dalších šest měsíců

30 června, 2025

O víkendu se v Záhřebu a okolí očekávají dopravní zácpy

30 června, 2025

Obhájkyně Krejčíková vstoupí do Wimbledonu v úterý, hrát bude i Kvitová

30 června, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Banai. Všechna práva vyhrazena.
  • Zásady Ochrany Soukromí
  • Pravidla a Podmínky
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.