Komerční prezentace Aktual.: 30.06.2025 10:07
Praha – Vysoké teploty vytváří ideální prostředí pro rychlé množení mikroorganismů v potravinách a roste tak riziko možné otravy z jídla. V tiskové zprávě na to dnes upozornila Potravinářská komora ČR. Potravináři proto radí, aby lidé při nákupu, přepravě i skladování udrželi syrové potraviny, jako jsou vejce a syrové maso, odděleně od ostatních, aby předešli možné kontaminaci. Zároveň doporučují dodržovat správné hygienické podmínky při přípravě pokrmů, rizikové z pohledu šíření bakterií může podle nich být i grilování.
Česko po horkém víkendu čekají další tropické dny, které vyvrcholí ve čtvrtek. Meteorologové předpovídají dnes i v úterý teploty do 32 stupňů Celsia, ve středu bude až 34 stupňů. Ve čtvrtek pak dosáhnou vedra vrcholu, bude až 37 stupňů Celsia. Hrozí bouřky z tepla.
„Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu,“ radí potravináři.
Pokud lidé přepravují jídlo v autě, doporučuje komora umístit ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. „Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 stupňů Celsia,“ upozorňuje komora.
Důležité je podle potravinářů také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty, například vejce se totiž při přechodu z nízké teploty do horka orosí a voda na povrchu následně vytváří riziko pro šíření mikroorganismů. Podobné riziko hrozí také třeba při orosení chleba.
Na dodržování správných hygienických podmínek by lidé neměli zapomínat ani při přípravě pokrmů či grilování. „Rizikové je především několikahodinové skladování v teple a následná konzumace nebo i pozdní chlazení. Pokud grilované potraviny nelze sníst v řádu desítek minut, je vhodné je ihned po zchladnutí přesunout do lednice,“ uvedla komora.
Problémy mohou nastat i tehdy, pokud se delší dobu v teple skladované grilované maso následně zmrazí a konzumuje až po delší době, zejména pokud se pečou velké kusy jako kýta, krůta či celá kuřata, upozornila komora. „V tomto případě nemusí pomoci ani dodatečné tepelné opracování. Některé toxiny, které způsobují zažívací zdravotní potíže, jsou totiž termostabilní,“ podotkli potravináři.
Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, tvrdí komora. Podle ní je častým problémem namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií. Komora obecně doporučuje vyhnout se stánkům s malou frekvencí výdeje a absencí hygienického zázemí.
Při cestování do exotických zemí doporučuje komora vyhnout se kostkám ledu a pít pouze balenou vodu, což platí i při čištění zubů. V exotických podmínkách podle potravinářů obecně platí pravidlo, aby lidé jedli jen to, co je dobře uvařené, oloupané, nebo balené.