Nejvyšší a nejslavnější horu Japonska je možné fotografovat z mnoha míst. To nejoblíbenější se však nachází v letovisku Fudžikawagučiko. Tato vyhlídka je pro tisíce turistů obzvláště ceněná, neboť majestátní sopka se objevuje za obchodem se smíšeným zbožím značky Lawson, které jsou v Japonsku všudypřítomné. Výstavba zábrany vysoké 2,5 metru a dlouhé 20 metrů začne již příští týden, uvedl v pátek úředník města Fudžikawagučiko. Informaci přinesl deník The Guardian.

„Je politováníhodné, že opatření musíme učinit kvůli některým turistům, kteří nedokážou respektovat pravidla, nechávají po sobě odpadky a ignorují nejen dopravní předpisy,“ řekl mluvčí úřadu agentuře France-Presse.

Pro fotku až na střechu

Za popularitou konkrétní vyhlídky stojí samozřejmě sociální sítě. „Právě tam se rozšířila pověst, že toto místo je velmi japonské, a proto je tím nejlepším pro fotografování,“ uvedl představitel města, který si nepřál být jmenován. Převážně nejaponští turisté podle něj přeplňují úsek chodníku vedle obchodu Lawson a komplikují dopravu. „Stává se dokonce také, že vylézali na střechu přilehlé zubní kliniky, aby získali dokonalý záběr,“ doplnil úředník.

Úřady sem již v minulosti nainstalovaly dopravní značky i další upozornění, ale protože návštěvníci je nerespektovali, musely přikročit k razantnímu řešení jako té poslední možnosti.

Turistům vstup zakázán

Japonsko je po zrušení covidových omezení z dob pandemie turisticky velmi oblíbenou destinací. Počet návštěvníků v březnu poprvé překročil 3 miliony lidí měsíčně. Vláda se všemožně snaží číslo navýšit, to se však nesetkává s všeobecným nadšením místních.

Od letoška budou turisté využívající nejoblíbenější trasu k výstupu na Fudži platit 2 000 jenů (350 Kč), přičemž jejich počet bude omezen, aby se zmírnily dopravní zácpy.

V kjótské čtvrti Gion, která patří k nejnavštěvovanějším památkám města a je vyhlášená především tradičními gejšami, budou mít turisté zapovězený vstup úplně.

S nadměrným turistickým ruchem se potýkají i jiné země. Ve čtvrtek začaly Benátky vybírat poplatky za vstup do města od jednodenních turistů, minulý týden desetitisíce obyvatel Kanárských ostrovů požadovaly po úřadech zmrazení počtu návštěvníků, uzavírá The Guardian.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podíl
Exit mobile version