Aktualizace: 31.01.2024 16:17

Moskva – Ruský vojenský letoun Il-76 minulý týden nad ruskou Belgorodskou oblastí sestřelily rakety Patriot americké výroby vypálené z ukrajinského území, prohlásil podle agentury TASS ruský prezident Putin. Ukrajina podle něj mohla letoun sestřelit nedopatřením, ale i tak jde podle něj o zločin. Putin kromě toho zopakoval dřívější tvrzení Moskvy, že na palubě letounu bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, což Rusko zatím nepodložilo žádnými důkazy.

„Letadlo bylo sestřeleno – už to bylo s jistotou stanoveno – americkým systémem Patriot. Už to zjistila expertiza,“ uvedl Putin na setkání se spolupracovníky ve svém předvolebním štábu.

„Pokud jde o to, že (Ukrajinci) sestřelili letadlo, v němž byli jejich vojáci, dá se předpokládat, že to udělali omylem. V každém případě je to zločin. V tomto případě, pokud tomu tak je, je to zločin z neopatrnosti,“ uvedl také šéf Kremlu. Putin kromě toho vyzval k mezinárodnímu vyšetření pádu letadla.

Kyjev sestřelení letounu nepotvrdil ani nepopřel. Uvedl také, že Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, co či koho stroj přepravoval.

 

 

Podíl
Exit mobile version