Komerční prezentace Aktualizace: 9.03.2024 20:21

Ostrava – Fotbalisté Olomouce ve 24. kole první ligy zvítězili v Ostravě 2:1. V úvodní dějství se dvakrát trefil Lukáš Juliš, za Baník už jen snížil v závěru Ewerton. Sigma ani podruhé pod trenérem Jiřím Saňákem neprohrála a po sedmi kolech naplno bodovala. Baník potvrdil trápení doma, kde čeká na ligové vítězství od konce září již sedm zápasů. Hanáci se v neúplné tabulce posunuli na sedmé místo a na pátou Ostravu ztrácejí už jen bod.

„Baník hrál velmi dobře, třech bodů si moc ceníme. Obzvlášť v začátku utkání jsme jednoznačně tahali za kratší konec. Pomohla nám efektivita,“ prohlásil na tiskové konferenci olomoucký kouč Saňák.

Personální nouze v ostravském útoku při absenci „vykartovaných“ Tanka a Adedirana nakonec nebyla tak vážná, protože do kádru se vrátili uzdravení Klíma a Kubala, který nastoupil i v základní sestavě.

Baník měl úvod plně pod kontrolou, ale šanci na rychlý vedoucí gól pohřbil v páté minutě Ewerton, jenž po akci Bouly z první velké možnosti nepřekonal brankáře Macíka. „To byla stoprocentní šance, kterou musíme proměnit. Bohužel se to opakuje i v jiných zápasech, v koncovce se teď trochu trápíme,“ řekl ostravský trenér Pavel Hapal.

Sigma se 20 minut prakticky jen bránila zatažená na vlastní polovině, ale na rozdíl od soupeře první vážnější situaci ve vápně plně vytěžila Julišem. Nejlepší týmový střelec v sezoně tečoval ve 20. minutě Vodhánělův centr ze strany zblízka za brankáře Letáčka. „Pomohl nám první gól. Pak jsme dobře reagovali a eliminovali přečíslování uprostřed, kde nám dělal problémy sbíhající Buchta,“ podotkl Saňák.

S překvapivým gólem ochabla aktivita Ostravy a hosté začali mnohem více pronikat do hloubi domácí obrany. Po centru z pravé strany stál na bližší tyči v zajímavé pozici Vodháněl, ale z voleje mířil vedle. V 38. minutě vstoupil do hry videorozhodčí a za souboj Kpoza s Vraštilem vzápětí sudí Starý nařídil penalta, kterou Juliš bezpečně proměnil. V ligové sezoně má na kontě už 10 gólů.

Baník ve druhé půli znovu rozvinul svůj tlak, ale jeho územní převaha byla jalová a narážela na nepřesnosti v předfinální fázi. Domácí postupně prostřídali sestavu a přešli na tříobráncový systém. V 73. minutě měli štěstí, že olomoucký brejk po koncovce Vodháněla zlikvidoval Letáček.

Poté na scénu znovu vstoupil videorozhodčí a za stažení Lischky ve vápně sudí Starý po přezkoumání situace nařídil penaltu i na opačné straně. Brazilec Ewerton ji sice v 82. minutě neproměnil, ale Macíkem vyražený míč poslal do sítě. „Přišlo to pozdě. Ve druhém poločase jsme už neměli tolik situací jako v prvním,“ mínil Hapal, který v minulosti hrával za Olomouc.

Ostrava po snížení znovu ožila a hnala se dopředu. Ale závěrečný tlak jí vyrovnání nepřinesl i přesto, že se do vápna vydal i brankář Letáček. Počtvrté za sebou tak ve vzájemných ligových zápasech zvítězil hostující celek. Sigma porazila Baník v nejvyšší soutěži teprve podruhé z posledních 12 duelů. „Tři body jsou vydřené. Bylo to týmově odbouchané a jsme za to všichni strašně moc rádi,“ dodal Saňák.

Hlasy trenérů po utkání:

Pavel Hapal (Ostrava): „Nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Nemám hráčům co vyčíst, co se týká nasazení, bojovnosti i pojetí hry. Samozřejmě až na výsledek a lepší koncovku. Hlavně v prvním poločase jsme se do těch situací a zakončení dostávali, Ewerton měl stoprocentní šanci, to musíme proměnit. Soupeř nás pak potrestal z ojedinělé akce a z penalty dal druhý gól. Bohužel náš gól přišel pozdě. Jsme zklamaní, že to v domácím prostředí nemůžeme zlomit.“

Jiří Saňák (Olomouc): „Baník hrál velice dobře, o to více si ceníme bodů. Od začátku jsme tahali jednoznačně za kratší konec, pak nám ale pomohla naše efektivita a první gól. Potom jsme dobře reagovali a eliminovali přečíslování uprostřed, kde nám dělal problémy sbíhající Buchta. Ve druhé půli Baník zkoušel, měnil rozestavení a dával tam vyšší hráče. Tohle jsou jednoznačně vydřené tři body. Bereme to jako vítězství celého týmu, celá lavička žila.“

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 1:2 (0:2)

Branky: 82. Ewerton – 20. a 37. z pen. Juliš. Rozhodčí: Starý – Váňa, Slavíček – Kocourek (video). ŽK: Kubala, Juroška, Boula – Fortelný, Macík, Pokorný, Sláma, Fiala. Diváci: 9751.

Sestavy:

Ostrava: Letáček – Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo (67. Šehič) – Rigo, Boula – Buchta (56. Blažek), Šín (56. Klíma), Ewerton – Kubala (76. Rusnák). Trenér: Hapal.

Olomouc: Macík – Vraštil, Beneš, Pokorný, Novák (69. Chvátal) – Breite, Pospíšil – Vodháněl, Zorvan (69. Ventúra), Fortelný (76. Sláma) – Juliš (90. Fiala). Trenér: Saňák.

Podíl
Exit mobile version