Komerční prezentace Aktual.: 16.10.2025 06:20
Praha – Denně pečivo nakupuje čtvrtina Čechů. Nejčastěji pro něj chodí do supermarketů, naopak v řemeslných pekárnách či pekárenských řetězcích pečivo nakupuje 13 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Too Good To Go, která prodává nespotřebované jídlo z restaurací a dalších provozoven. Pečivo podle ní patří mezi potraviny, kterými Češi plýtvají nejvíce. Může za to i špatné skladování – 64 procent Čechů pečivo uchovává v plastových sáčcích, kvůli čemuž se ale podle Too Good To Go rychleji kazí. Výsledky průzkumu má ČTK k dispozici. Průzkum se uskutečnil letos v září mezi přibližně tisícovkou respondentů.
Zatímco čtvrtina Čechů pečivo nakupuje každý den, téměř dvě pětiny lidí – 38 procent – pro něj chodí více než třikrát týdně. Méně často, dvakrát až třikrát týdně, pečivo nakupuje 28 procent respondentů, devět procent pak jednou za týden, zjistil průzkum.
Že pečivo nakupují v supermarketech, uvedlo v průzkumu 67 procent lidí. Dalších 19 procent pro nákup pečiva preferuje místní prodejny potravin, sedm procent řemeslné pekárny a šest procent pekárenské řetězce. Na otázku, zda někdy pečivo nakupují i v on-line supermarketech, 27 procent respondentů odpovědělo, že ano. Z nich šest procent pečivo na internetu objednává pravidelně, zbytek občas.
Z průzkumu také vyplývá, že měsíčně lidé za pečivo většinou utratí od 500 do 1000 Kč – pro toto rozmezí se vyslovilo 43 procent z nich. Méně než 500 Kč za pečivo vydá 28 procent oslovených, od 1000 do 1500 Kč 16 procent a více než 1500 Kč šest procent. Dalších šest procent přesně neví, kolik je pečivo měsíčně stojí. Co se týče uchovávání pečiva, téměř dvě třetiny lidí používá plastové sáčky. Do chlebníku pečivo dává devět procent z nich a do mrazáku osm procent. Dalších sedm procent pečivo uchovává v látkových sáčcích nebo kuchyňské utěrce a šest procent v papírových sáčcích.
I když pečivo podle společnosti Too Good To Go patří mezi nejčastěji vyhazované potraviny, v průzkumu lidé odpověděli, že se zbylé pečivo většinou snaží nějak spotřebovat, a to nejčastěji tak, že ho použijí pro přípravu jiného jídla.
Průměrná cena kilogramu bílého pšeničného pečiva letos v září meziročně klesla ze 70,49 koruny na 70,23 koruny. V meziměsíčním srovnání cena zůstala stejná. Kilogramový bochník konzumního kmínového chleba naopak meziročně zdražil ze 39,56 koruny na 40,03 koruny, meziměsíčně byl rozdíl minimální. Tyto údaje Český statistický úřad zjišťuje jednorázově v terénu a nezahrnuje je do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.
Vývoj ceny bílého pečiva a kmínového chleba:
Položka | Cena září 2024 | Cena leden 2025 | Cena srpen 2025 | Cena září 2025 | Rozdíl září 2025/září 2024 | Rozdíl září 2025/leden 2025 | Rozdíl září 2025/srpen 2025 |
Pečivo pšeničné bílé (1 kg) | 70,49 Kč | 67,94 Kč | 70,23 Kč | 70,23 Kč | -0,37 % | 3,37 % | 0 % |
Chléb konzumní kmínový (1 kg) | 39,56 Kč | 38,39 Kč | 40,06 Kč | 40,03 Kč | 1,19 % | 4,27 % | -0,07 % |
zdroj: ČSÚ