Close Menu
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
Trendy
Jednala koalice ochotných; Fiala chce podpořit bojovou sílu Kyjeva

Jednala koalice ochotných; Fiala chce podpořit bojovou sílu Kyjeva

24 října, 2025
Trenér Priske ocenil, jak hráči Rijeky a Sparty zvládli nevšední podmínky

Trenér Priske ocenil, jak hráči Rijeky a Sparty zvládli nevšední podmínky

24 října, 2025
Havlíček: Budoucí koalice má shodu na pevném zakotvení ČR v EU a NATO

Havlíček: Budoucí koalice má shodu na pevném zakotvení ČR v EU a NATO

24 října, 2025
Fiala: Je třeba podpořit schopnost Kyjeva zasáhnout infrastrukturu v hloubi Ruska

Fiala: Je třeba podpořit schopnost Kyjeva zasáhnout infrastrukturu v hloubi Ruska

24 října, 2025
Katastrofa v Římě, píše italský tisk po výhře plzeňských fotbalistů nad AS

Katastrofa v Římě, píše italský tisk po výhře plzeňských fotbalistů nad AS

24 října, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
  • Krimi
  • Auto
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Mobil
  • Technet
  • Zábava
  • Ukrajinská Válka
  • Volby
Webové Příběhy Zpravodaj
Banai
Domovská Stránka » Průzkum: Lidé méně navštěvují restaurace a volí levnější, méně zdravá jídla
Ekonomika

Průzkum: Lidé méně navštěvují restaurace a volí levnější, méně zdravá jídla

PersonálPodle Personál21 října, 2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp LinkedIn Email Reddit Telegram
Průzkum: Lidé méně navštěvují restaurace a volí levnější, méně zdravá jídla

Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2025 11:52

Praha – Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3450 strávníky v ČR. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně, oběd tak často vynechají nebo omezí.

Podle průzkumu hlásí nižší návštěvnost zhruba třetina podniků. Restaurace pravidelně navštěvuje čtvrtina lidí, což je oproti loňskému roku čtvrtinový pokles. „Na čem prvním šetříme, jsou restaurace a jídlo,“ řekla Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Lidé se podle ní snaží šetřit na nákupech, kdy až polovinu potravin nakoupí ve slevách, nebo se omezují při výběru jídla.

Například kompletní oběd včetně předkrmu, polévky, pití a dezertu si dá zhruba pětina lidí, třetina pak vynechá polévku a 38 procent lidí si nedá k obědu nápoj. „Polední menu se zmenšuje. Dbáme na to, aby jídlo bylo levné a rychlé,“ řekla Martišková.

Nejvíce zaplatí strávníci za polední menu v Praze, a to přes 222 korun, následuje Brno s průměrnou cenou 210 korun. V první trojici krajských měst s nejdražšími obědy jsou také České Budějovice. Naopak nejlevnější polední menu seženou lidé ve Zlíně – za 175 korun. Téměř polovina lidí přitom podle průzkumu považuje za férovou cenu poledního menu mezi 121 a 160 korunami.

Pro restaurace jsou tržby za polední menu důležitou součástí příjmů, a snaží se proto přizpůsobovat svou nabídku. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy podniky například více nakupují předpřipravené suroviny, jako nakrájenou zeleninu nebo omáčky, protože si nemohou dovolit pomocnou sílu.

Mění se i nabídka restaurací, podle Prouzy podniky vytváří předdefinovaná a jasná menu, která zvládne uvařit méně kuchařů. Restaurace obecně musí podle Prouzy reagovat na změnu vnímání ze strany zákazníků a nabízet něco navíc. „Lidé chtějí nějaký zážitek, nemusí to být drahé jídlo, ale dobře sestavené menu, aby zkusili něco, co standardně nejedí nebo neumí sami uvařit. Chtějí zajímavé prostředí,“ řekl Prouza.

Pokud se ale podaří restauracím zákazníky zaujmout, rádi se často vrací, řekla Martišková. „Takzvaná štamgastská kultura funguje a je důležitá,“ podotkla. Velkými motivátory k pravidelné návštěvě restaurací jsou podle Martiškové také stravovací benefity. „Pokud by 50 procent lidí nemělo stravenky, do restaurací by chodili méně,“ řekla.

Vlivem zdražování se také zhoršují stravovací návyky Čechů. „S cílem ušetřit se Češi uchylují k cenově výhodnějším potravinám, řada z nich jsou ale vysoce zpracované,“ upozornila Martišková.

Riziko podle Matyáše Fošuma, zástupce hlavního hygienika ministerstva zdravotnictví, představují i obědy ve formě svačin z automatů nebo úplné vynechávání obědů. Nepravidelný obědový režim je podle něj spojen s poklesem kognitivních funkcí, horší pamětí a menší soustředěností po 14:00. „Pravidelný oběd snižuje nemocnost a náklady,“ uzavřel Fošum.

Podíl Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Čti dál

Koruna lehce posílila vůči oběma hlavním světovým měnám

Koruna lehce posílila vůči oběma hlavním světovým měnám

Září přineslo rekordní výběr mýtného, stát vybral nejvíce peněz od roku 2007

Září přineslo rekordní výběr mýtného, stát vybral nejvíce peněz od roku 2007

Analytici: Za zlepšením spotřebitelské důvěry v ekonomiku stojí sněmovní volby

Analytici: Za zlepšením spotřebitelské důvěry v ekonomiku stojí sněmovní volby

Lesy ČR letos odvedou do státního rozpočtu dalších 1,08 mld. Kč, celkem 5,5 mld.

Lesy ČR letos odvedou do státního rozpočtu dalších 1,08 mld. Kč, celkem 5,5 mld.

Volkswagen uvedl, že příští týden nehrozí výpadek výroby kvůli nedostatku čipů

Volkswagen uvedl, že příští týden nehrozí výpadek výroby kvůli nedostatku čipů

Německé matky vydělávají čtyři roky po porodu o 30.000 eur méně než bezdětné

Německé matky vydělávají čtyři roky po porodu o 30.000 eur méně než bezdětné

Poslední rozšíření ke Kingdom Come 2 od studia Warhorse vyjde 11. listopadu

Poslední rozšíření ke Kingdom Come 2 od studia Warhorse vyjde 11. listopadu

ČSÚ: Letošní úroda základních obilovin vzrostla proti loňsku na 7,66 mil. tun

ČSÚ: Letošní úroda základních obilovin vzrostla proti loňsku na 7,66 mil. tun

O víkendu skončí letní čas, noc na neděli bude o hodinu delší

O víkendu skončí letní čas, noc na neděli bude o hodinu delší

Tipy Redaktorů

Trenér Priske ocenil, jak hráči Rijeky a Sparty zvládli nevšední podmínky

Trenér Priske ocenil, jak hráči Rijeky a Sparty zvládli nevšední podmínky

24 října, 2025
Havlíček: Budoucí koalice má shodu na pevném zakotvení ČR v EU a NATO

Havlíček: Budoucí koalice má shodu na pevném zakotvení ČR v EU a NATO

24 října, 2025
Fiala: Je třeba podpořit schopnost Kyjeva zasáhnout infrastrukturu v hloubi Ruska

Fiala: Je třeba podpořit schopnost Kyjeva zasáhnout infrastrukturu v hloubi Ruska

24 října, 2025
Katastrofa v Římě, píše italský tisk po výhře plzeňských fotbalistů nad AS

Katastrofa v Římě, píše italský tisk po výhře plzeňských fotbalistů nad AS

24 října, 2025
O podzimních prázdninách se prodlouží intervaly linek MHD v Praze

O podzimních prázdninách se prodlouží intervaly linek MHD v Praze

24 října, 2025

Poslední Zprávy

TikTok a Meta porušují podle EK pravidla transparentnosti

TikTok a Meta porušují podle EK pravidla transparentnosti

24 října, 2025
Koruna lehce posílila vůči oběma hlavním světovým měnám

Koruna lehce posílila vůči oběma hlavním světovým měnám

24 října, 2025
Slavia ve fotbalové lize nastoupí v Olomouci, Plzeň přivítá Ostravu

Slavia ve fotbalové lize nastoupí v Olomouci, Plzeň přivítá Ostravu

24 října, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Banai. Všechna práva vyhrazena.
  • Zásady Ochrany Soukromí
  • Pravidla a Podmínky
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.