Komerční prezentace Aktualizace: 25.03.2024 16:23

New York – Rada bezpečnosti OSN dnes přijala první rezoluci od začátku války v Pásmu Gazy loni v říjnu, která vyzývá k okamžitému příměří. To má trvat nejméně do konce muslimského měsíce ramadánu, který končí 9. dubna. Pro rezoluci hlasovalo 14 zemí, Spojené státy se zdržely.

Rada bezpečnosti OSN během současné války v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael, schválila dvě rezoluce žádající větší humanitární pomoc či „humanitární pauzy a koridory“, žádná dosud ale nevyzývala k příměří.

Text rezoluce, kterou navrhlo deset nestálých členů Rady bezpečnosti, podle deníku Haarec vyzývá k okamžitému klidu zbraní v Pásmu Gazy během ramadánu, což by mělo vést k trvalému příměří. Dokument rovněž požaduje propuštění všech rukojmích, které drží Hamás v Gaze od útoku z loňského října, kdy v Izraeli zabil na 1200 lidí a asi 250 osob unesl. Stovku propustil během dosud jediného příměří v této válce koncem listopadu.

Deník Haarec napsal, že příměří v rezoluci není podmíněno propuštěním rukojmích, ale obě výzvy jsou zmíněny paralelně. Právě kvůli tomu krátce před hlasováním podle izraelských médií premiér Benjamin Netanjahu pohrozil, že odvolá cestu svých vysokých úředníků do Washingtonu, plánovanou na tento týden, pokud USA rezoluci nevetují.

Izraelští činitelé by měli v USA jednat o snaze Netanjahua zahájit operaci i na jihu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, kde ale nyní přebývá v nuzných podmínkách na 1,5 milionu Palestinců. USA se snaží Netanjahua od této operace odradit, pokud civilistům nezajistí bezpečnou evakuaci.

Krátce před hlasováním Rady bezpečnosti oznámil Bílý dům, že ve Washingtonu by se dnes měli setkat izraelský ministr obrany Joav Galant s americkým bezpečnostním poradcem Jakem Sullivanem.

Do Spojených států měli tento týden přiletěl k jednáním i izraelský ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer, který jako pozorovatel zasedá i v izraelském válečném kabinetu, a izraelský poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi. Cestu ale izraelská strana podle posledních informací zrušila.

Podíl
Exit mobile version