Hradec Králové – Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121.946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017, tedy za posledních šest let. Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100.604 tun byla nejnižší za posledních 12 let. Velké poklesy byly u meruněk, broskví, švestek a višní. Vyplývá to z bilance sklizně, kterou dnes zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Sadaři likvidují kvůli ztrátovému pěstování další stovky hektarů sadů, nových výsadeb je nejméně v historii.

„Loňský rok nepřál peckovinám. Mrazy významně poškodily výsadby meruněk a také broskví, jejichž pěstování v Česku končí. Úrodu švestek zejména srazilo vlhké a studené počasí v době květu,“ komentoval sklizeň na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Proti průměru sklizní předchozích pěti let byla loňská úroda nižší o 18 procent.

Zhruba z poloviny se na poklesu sklizně v porovnání s dlouhodobým průměrem podle Ludvíka odrazilo meziroční snížení ploch sadů o více než osm procent na 11.206 hektarů. Představovalo to úbytek milionu stromů a keřů. Sadaři ke kácení přistoupili kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a dlouhodobé ztrátovosti pěstování.

Kácení sadů se výrazně podepsalo na snížení sklizně jablek, která jsou hlavním ovocným druhem. V porovnání s pětiletým průměrem úroda jablek klesla o 18 procent. Přes loňskou zimu sadaři vykáceli 11 procent jabloňových sadů a jejich výměru snížili na 5229 hektarů. Podle ovocnářů to představuje výpadek sklizně asi 10.000 tun. Předloni se v Česku sklidilo nadprůměrných více než 138.000 tun jablek.

„Na poklesu sklizně jabloní se podepsalo i chladné jarní počasí, které způsobilo poškození malých plůdků a následný silnější propad zejména u skupiny odrůd Jonagold a RedDelicious,“ doplnila mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. V některých oblastech jabloňové sady poničily kroupy a negativně se projevilo i delší období suchého a velmi teplého počasí.

Úroda meruněk loni meziročně klesla o 60 procent na 682 tun, u broskví se propadla o 50 procent na 166 tun. Švestky, které v minulých letech dávaly pravidelně velmi dobré úrody, loni propadly o 48 procent na 5354 tun. „Slivoně zaznamenaly velké výpadky zejména na Moravě,“ uvedla Kršková. Nižší byly loni i úrody třešní a rybízu.

Z hlavních druhů ovoce zaznamenaly nárůst sklizně jen hrušně, a to o 29 procent na 9530 tun. Šlo o druhou nejvyšší sklizeň v novodobé historii po roce 2015, kdy se hrušek sklidilo 10.000 tun. „Hrušky byly výjimkou, rok pro ně byl daleko příznivější z hlediska chorob a škůdců, měly velmi dobrou květní násadu a i starší výsadby daly kvalitní úrodu,“ řekl Ludvík.

Na ceny ovoce v obchodech nemá výše úrody u českých sadařů zásadní vliv. Česká republika je v produkci čerstvého ovoce soběstačná jen z 30 až 40 procent, takže ceny ovoce na pultech obchodů se řídí vývojem trhu a cen v Evropě.

Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se pohybuje kolem 1,6 miliardy korun.

Vývoj sklizně ovoce v produkčních sadech v letech 2011 až 2023:

  2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
jablka 79.134 117.897 120.602 130.902 155.640 126.434 101.844 144.888 102.847 117.801 110.006 138.150 100.604
hrušky 3103 5774 7437 3758 10.002 6643 4043 7120 6277 5763 7404 7404 9530
třešně 1519 1323 1590 2030 2306 2706 1925 2659 2169 894 1302 1484 1452
višně 5825 4340 5486 5227 5847 5190 4141 6774 5802 5730 5011 4517 3207
meruňky 2440 904 3556 1871 2210 662 811 1926 2109 471 1856 1704 682
broskve 1839 1465 1888 893 1282 268 428 959 448 433 366 336 166
švestky 5741 3950 6536 5750 8742 6378 4319 11.518 9131 8963 6784 10.343 5354
angrešt 0,02 0,6 0,7 1,64 2,11 1,31 1,63 1,57 1,12 2 2 1 1
rybíz 1630 2524 2095 2005 2385 1767 1746 1851 963 1223 1022 973 820
maliny, ostružiny 20 28 14 25 46 51 50,1 125,7 164 94 115 116 132
celkem 101.249 138.205 149.205 152.464 188.462 150.100 119.310 177.821 129.911 141.375 133.867 165.028 121.946

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Sadaři likvidují další stovky hektarů sadů, nových výsadeb nejméně v historii

Čeští ovocnáři kvůli ztrátovému pěstování přes letošní zimu sníží plochu sadů o dalších přibližně 500 až 600 hektarů. Představuje to meziroční snížení ploch zhruba o pět až šest procent asi na 10.600 hektarů. Naopak plochy nových výsadeb se loni propadly pod 100 hektarů na nejnižší úroveň v novodobé historii českého ovocnářství. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to ČTK řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. K nastartování obnovy sadů by podle ovocnářů mohlo přispět letošní zvýšení státní podpory.

„Po loňském poklesu ploch sadů o 1000 hektarů bude nynější snížení sice o něco nižší, ale stále pokračuje. Důvodem jsou neustále rostoucí náklady na pěstování, které se nepromítají do odbytových cen. Za posledních deset let se bez náhrady zlikvidovalo 6500 hektarů sadů, to je zhruba deset milionů ovocných stromů,“ řekl Ludvík.

Zatímco dosud šlo získat na vysázení hektaru sadu podporu 240.000 korun, od letoška se změnou dotačních pravidel to bude až 334.000 korun. Zvedla se i podpora na kapkovou závlahu ze 72.000 korun na 93.000 korun na hektar. Výsadba jednoho hektaru jabloňového sadu přijde na více milion korun. Dotace na nové výsadby stát zavedl v polovině 90. let, aby pomohl nastartovat tehdy prakticky zastavenou obnovu sadů. Podpora státu do sázení a závlahy by měla letos činit 105 milionů korun.

„Ovoce považujeme za citlivou komoditu a snažíme se směřovat speciální podporu k obnově sadů. Chceme zachovat a uchovat plochy, které jsou v ČR osázeny ovocnými sady minimálně v úrovni jako dnes,“ řekl na Ovocnářských dnech ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Přes úspory státu se podle něj podařilo udržet objem národních dotací do zemědělství na úrovni 2,5 miliardy korun, přičemž větší podporu má ovocnářství a menší například potravinářské koncerny.

Získání podpory bude jednodušší než v minulosti. „Pomoci by to mělo hlavně malým rodinným farmám, které kvůli byrokracii měly největší problém s čerpáním dotací,“ řekl Ludvík.

„Náklady pěstitelů se za poslední čtyři roky zvýšily o 50 až 60 procent, zatímco ceny stagnovaly nebo se zvýšily velmi málo,“ řekl Ludvík. Poznamenal, že farmářská cena jablek se od roku 1990 zvedla ze zhruba osmi korun přibližně na nynějších 12 korun za kilogram bez DPH. Cena v obchodech je nyní na úrovni 36 korun za kilogram.

Nejvíce ze sadů mizí jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem. Zatímco ještě v roce 2019 bylo jabloňových sadů přes 6800 hektarů, po letošní zimě by jich mohlo být kolem 5000 hektarů. Likvidace se týká většiny ovocných druhů, které na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka. Nejméně se podle Ludvíka budou kácet meruňky, švestky a hrušky.

Za rok 2023 ovocnáři vysázeli necelých 100 hektarů sadů, v roce 2022 to bylo přes 100 hektarů. Pokračoval tak razantní sestup zahájený v covidovém roce 2020, kdy plocha nových výsadeb klesla na 150 hektarů z předchozích obvyklých zhruba 350 hektarů. Za období let 1994 až 2023 se v průměru sázelo 544 hektarů sadů ročně.

„Nynější velmi malá výsadba je důsledkem trvající krize ovocnářství. Pěstitelům nezbývají peníze na obnovu,“ řekl Ludvík. Především menší a střední podniky podle něj již nechtějí dodávat ovoce za nízké ceny do obchodních řetězců a velkoobchodů a raději se chtějí věnovat lokálnímu odbytu, prodeji konečnému spotřebiteli nebo vlastnímu zpracování ovoce.

Na trhu ovocnáři čelí především levné konkurenci jablek dovážených obchodními řetězci z Polska, které je s roční sklizní kolem 4,5 milionu tun největším producentem jablek v Evropě. V ČR se loni sklidilo 100.600 tun jablek.

Za loňský rok se podle ovocnářů čeká rekordní dovoz jablek z Polska na úrovni 33.000 tun. „V české obchodní síti se prodá 100.000 až 110.000 tun jablek za rok, každé třetí jablko je z Polska. U většiny řetězců jsou v akcích jen polská jablka,“ řekl Ludvík.

V roce 1989 bylo v Česku 23.000 hektarů sadů, od té doby tak zmizelo přes 51 procent sadů. Výrazný pokles nastal v posledních deseti letech, kdy plochy klesly o 36 procent. S úbytkem sadů dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost v závislosti na objemu sklizně a spotřebě pohybuje mezi 30 až 40 procenty.

Podíl
Exit mobile version