Aktual.: 24.08.2025 15:33
Vizovice (Zlínsko) – V součtu 180 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Svůj vlastní český rekord z loňska, kdy ve Vizovicích snědl 228 knedlíků, nepřekonal. Třídenní hudební festival dnes vrcholí, každoročně jej navštěvují tisíce lidí.
Soutěž vyhrál Dvořáček pošesté. Vždy se na ni pečlivě připravuje. „Většinou nejím už tak dva dny předem, ale piju hodně vody. Až tak osm litrů do pěti minut. Já jsem to dělal i třikrát včera (v sobotu). Místo snídaně, oběda, večeře jsem pil vodu, abych si roztáhl žaludek. Ale ono to je pořád jiné jíst takové tuhé jídlo a pít vodu,“ řekl novinářům po skončení soutěže Dvořáček.
Přibližně 60 až 70 knedlíků stihl sníst za prvních deset minut klání, poté viditelně zpomalil. „Dneska byly knedlíky takové hutnější, bych řekl, možná víc těsta. Takže se to po nějaké době už lepilo v puse,“ uvedl Dvořáček.
Knedlíky stejně jako v předchozích letech pořádal vestoje. Znovu jíst plánuje až v pondělí. „Dám si nějaký řízek,“ doplnil třiačtyřicetiletý jedlík. Když se před soutěží moderovanou bývalým ligovým fotbalistou Petrem Švancarou a hercem Zdeňkem Julinou vážil, měl 65 kilogramů. Vyhrál ji s velkým náskokem. Na druhém místě skončil Pavel Cimbálník, který snědl 82 knedlíků, třetí místo obsadil Jaromír Rafaj se 73 knedlíky. Zatím nejlepší výkon v soutěži a zároveň světový rekord drží Patrik Bertoletti z USA, který v roce 2008 spořádal 233 knedlíků.
O prvenství tentokrát soupeřilo devět jedlíků, do soutěže se jich přihlásilo 20. „Tento počet ale nejsme schopni na jevišti uspokojit. I vařírna knedlíků má své limity a 2000 knedlíků, které vařili na soutěž, už je strop, co se dá zvládnout v přípravě na jeden zátah. Z 20 zájemců jsme vylosovali právě těch devět. Jedno místo automaticky měl předplacené loňský vítěz pan Dvořáček,“ řekl ČTK za pořadatele Michal Žáček.
Velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků má dlouholetou tradici. Konzumují se knedlíky vyrobené podle originální receptury, jde o spařované těsto, hrubou mouku, žloutky, mléko a špetku soli. Hmotnost švestky před uvařením je 20 gramů, včetně těsta má knedlík 30 gramů. Soutěže trvá hodinu. Dokladem o zkonzumovaných knedlících jsou pecky, které soutěžící odkládají na talíř. Povolený je omastek a cukr, soutěžící při výkonu mohou sedět, stát, chodit i cvičit. Pódium však nesmějí pod dobu soutěže opustit.
Vizovické Trnkobraní začalo v pátek a končí dnes. Do programu 56. ročníku zařadili pořadatelé koncerty kapel MIG 21, Queenie, O5 a Radeček, Slza, Děda Mládek Illegal Band nebo Fleret se Zuzanou Šulákovou. Vystoupili i Michal Hrůza, Kamil Střihavka a Lucie Redlová. Doprovodný program nabídl výuku tance odzemek, kuchařskou show nebo školu pečení frgálů, tedy sladkých koláčů. Tradice festivalu pojmenovaného po švestce, valašsky trnce, sahá do 60. let minulého století.