Praha – Třicátým kolem dnes vyvrcholí základní část první fotbalové ligy. Obhájce titulu a jistý vítěz základní části Sparta se představí v Olomouci. Pražská Slavia, která ztrácí na městského rivala čtyři body, bude hrát v Hradci Králové. Plzeň by si vítězstvím nad Teplicemi zajistila už před nadstavbou nejhůře konečné třetí místo v tabulce. Rozhodne se o posledním účastníkovi skupiny o titul, o šesté místo bojují čtyři týmy. Všech osm zápasů má výkop v 15:00, pouze na čtyřech z nich bude k dispozici videorozhodčí.

Sparta si díky prvenství v základní části zajistila výhodu domácího prostředí v nadstavbovém derby se Slavií, které se odehraje 11. května. Letenští vyhráli venku v lize šest z posledních sedmi zápasů a s 32 získanými body jsou tam nejlepším týmem sezony.

„Je pěkné, že jsme si zajistili první místo. Dává nám to domácí výhodu do nadstavby. Olomouc ukázala velký charakter. Moc se jim v poslední době nedařilo, ale zvedli se a minule remizovali na Slavii. Všechno ale záleží jen na nás,“ řekl asistent trenéra Sparty Lars Friis.

Osmá Olomouc vyhrála jediné z posledních pěti kol, dvakrát za sebou ale bodovala a stále má šanci na skupinu o titul. Minulou remízou 2:2 na Slavii pomohla Spartě s předstihem ovládnout základní část. Trenér Sigmy Jiří Saňák v minulosti působil na lavičce Sparty jako asistent.

Slavia v posledních dvou kolech prohrála v Plzni 0:1 a doma remizovala s Olomoucí, čímž si zkomplikovala boj o titul. V minulých dvou sezonách o něj přišla i kvůli zaváhání s Hradcem Králové, kde prohrála dvakrát za sebou. „Poslední výsledky jsou samozřejmě komplikací. Víc než nad situací v tabulce přemýšlím nad tím, proč jsme nezvládli poslední dva zápasy,“ uvedl kouč vršovického celku Jindřich Trpišovský. Devátí „Votroci“, kteří prohráli jediné z posledních 10 kol, mají stále naději na účast ve skupině o titul.

Plzeň ve středu porazila Zlín 3:0 a prošla do finále domácího poháru, v němž vyzve 22. května Spartu. Vítězstvím nad Teplicemi by si už před nadstavbou zajistila nejhůře konečné třetí místo v tabulce, což by jí díky postupu do finále MOL Cupu vyneslo nejméně účast ve 3. předkole Evropské ligy.

„Třetí místo matematicky ještě nemáme, ale v mých očích je to na 99 procent. Máme svoji úroveň, nějaké body ještě uděláme, v to pevně věřím,“ řekl trenér Západočechů Miroslav Koubek.

Čtvrtá Ostrava se utká se sedmým Libercem. Hostujícímu Slovanu bude kvůli čtyřem žlutým kartám chybět trenér Luboš Kozel, který před současným angažmá Baník vedl.

Šestou příčku drží o bod Slovácko, které nevyhrálo šest kol v řadě. Tým z Uherského Hradiště čeká duel na hřišti předposledních Českých Budějovic. „Chceme se v posledním kole základní části odrazit od zápasu s Plzní, který se nám herně povedl a v Budějovicích vyhrát. Tím bychom si zajistili účast v nadstavbě ve skupině o titul,“ prohlásil asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

Záchranářský souboj bude k vidění ve Zlíně, kam přijede poslední Karviná. „Ševcům“ patří první barážová pozice a od nováčka soutěže je dělí jen tři body.

Jablonec hostí Mladou Boleslav. Zatímco Severočechy čeká boj o záchranu, Středočeši se představí v elitní skupině. Bohemians 1905 se utkají s Pardubicemi. Oba se znovu potkají ve skupině o záchranu.

Mužstva se po 30. kole rozdělí do tří nadstavbových skupin. V té první se týmy utkají o titul, celky na 7. až 10. místě čeká skupina o Evropu. Od 11. do 16. pozice se mužstva představí ve skupině o záchranu.

Statistické údaje před zápasy 30. kola první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc (v tabulce: 8.) – Sparta Praha (1.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Kříž – Všetečka (video).

Bilance: 58 11-14-33 39:88.

Poslední zápas: 0:2.

Hlasy trenérů před utkáním:

Jiří Saňák (Olomouc): „Těšíme se na Spartu moc, protože vyprodaný stadion do posledního místa je u nás unikátní situace. Tohle jsou ty chvíle, pro které fotbal děláme, je to odměna. Věřím, že budeme favoritovi dobrým soupeřem. Uvědomujeme si kvalitu soupeře, která je jednoznačná. Sparta je typologicky a způsobem hry trochu jiný soupeř než Slavia. K tomu, abychom uspěli i tentokrát, budeme potřebovat podobné atributy jako minulý týden. Znovu je to o víře ve vlastní síly, ale také o sebeobětování se pro tým.“

Lars Friis (asistent trenéra Sparty): „Je pěkné, že jsme si zajistili první místo (po základní části). Dává nám to výhodu do nadstavby. Teď nás čeká Olomouc, kam nás přijede podpořit hodně fanoušků. Olomouc ukázala velký charakter. Moc se jim v poslední době nedařilo, ale zvedli se a minule remizovali na Slavii. Všechno ale záleží jen na nás.“

Předpokládané sestavy:

Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil – Breite, Pospíšil – Vodháněl, Zorvan, Uriča – Juliš.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek, Ryneš – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Absence: Spáčil (disc. trest), Fortelný (dohoda klubů), Beneš, Křišťál, Macík, Novák, Růsek, Sláma (všichni nejistý start) – Preciado (disc. trest), Pavelka (zranění).

Disciplinární ohrožení: Vodháněl (7 ŽK), Chvátal, Juliš, Navrátil, Singateh, Zorvan – Birmančevič, Krejčí, Kuchta, Laci, Olatunji, Panák, Ryneš, Sadílek, Vindahl (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Juliš (11) – Birmančevič (13).

Zajímavosti:

– Sparta prohrála jediný z posledních 8 vzájemných ligových zápasů a s Olomoucí v nejvyšší soutěži 4x po sobě bodovala (z toho 3 vítězství)

– Sparta minule v lize v Olomouci zvítězila po 2 zápasech

– Olomouc vyhrála jediné z posledních 5 ligových zápasů, v minulých 2 kolech ale bodovala

– Olomouc vyhrála jen minulý z posledních 8 domácích ligových zápasů

– Sparta prohrála jediný z posledních 16 ligových zápasů a 5 kol po sobě bodovala (z toho 4 vítězství)

– Sparta venku v lize vyhrála 6 z posledních 7 zápasů a s 32 body je tam nejlepším týmem v ročníku

– Sparta má s 66 góly nejlepší útok ligy

– kouč Olomouce Saňák v minulosti dělal asistenta trenéra ve Spartě

– Ventúra (Olomouc) si může připsat 50. start v české lize

 

FC Hradec Králové (9.) – Slavia Praha (2.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Černý – Paták, Machač – Klíma (video).

Bilance: 34 4-8-22 22:77.

Poslední zápas: 0:2.

Hlasy trenérů před utkáním:

Stanislav Hejkal (asistent trenéra Hradce): „Slavia je samozřejmě pod obrovským tlakem, ale má zkušenosti s Ligou mistrů i dalšími evropskými poháry. Na lavičce bude mít druhý tým, který by také mohl hrát o ligový titul. Každý post má minimálně zdvojený, takže její hráči nikdy nemají o motivaci nouzi. K soupeři musíme přistoupit s maximální pokorou. Je to stále pražská Slavia, která má obrovskou kvalitu.“

Jindřich Trpišovský (Slavia): „Po výměně trenéra, ke které došlo na jaře, uhrál Hradec spoustu dobrých výsledků. Z posledních 10 kol prohrál jen na Letné 1:2, zvítězil ve třech z posledních čtyř zápasů. Má formu, je v dobrém rozpoložení. Udělali určité personální změny, měnili rozestavení. Hrají nepříjemný fotbal, hodně pracovitý. V posledních dvou sezonách jsme s nimi poztráceli spoustu bodů. Musíme se dobře připravit a neopakovat chyby z předchozích zápasů.“

Předpokládané sestavy:

Hradec: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí – Čmelík, Pilař – Šašinka.

Slavia: Staněk – Vlček, Ogbu, Holeš – Douděra, Ševčík, Oscar, Bořil – Provod, Jurečka – Chytil.

Absence: Vašulín (4 ŽK), Čihák, Heidenreich, Kaštánek, Leibl (všichni zranění), Rada (nejistý start) – Kolář, Sirotník (oba zranění).

Disciplinární ohrožení: Čmelík (7 ŽK), Čihák, Dancák, Horák – Holeš, Jurečka, Staněk, Vlček (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Vašulín (5) – Jurečka (15).

Zajímavosti:

– Slavia minule Hradec v lize porazila poprvé po 3 zápasech

– Hradec v posledních 2 domácích ligových duelech Slavii porazil, v obou případech hrál v azylu v M. Boleslavi

– Slavia v prosinci v osmifinále domácího poháru zvítězila v Hradci 2:0 po prodloužení

– Hradec prohrál jediné z posledních 10 kol a v lize 4x po sobě bodoval

– Hradec doma v lize 3x po sobě zvítězil a získal tam 25 z celkových 37 bodů v sezoně

– Slavia prohrála jediné z posledních 15 ligových utkání, 2 kola po sobě ale nezvítězila

– Slavia venku v lize minule prohrála po 14 zápasech

– Slavia má s 22 inkasovanými góly nejlepší obranu ligy

– trenér Slavie Trpišovský si může připsat 192. vítězství v historii samostatné ligy, čímž by překonal rekordmana Vrbu

– Knobloch (Hradec) může odchytat 50. ligový zápas

– Staněk oslaví den před utkáním 28. narozeniny, Chytilovi (oba Slavia) bude den po zápase 25 let

 

Viktoria Plzeň (3.) – FK Teplice (10.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Machálek – Dresler, Žurovec.

Bilance: 47 19-15-13 65:54.

Poslední zápas: 0:1.

Hlasy trenérů před utkáním:

Miroslav Koubek (Plzeň): „Třetí místo matematicky ještě nemáme jisté, ale v mých očích je to na 99 procent. Máme svoji úroveň, nějaké body ještě uděláme, v to pevně věřím. A proč ne zrovna s Teplicemi? Budeme s nimi chtít být úspěšní, byť teď hrají velice dobře a nepříjemně. Je to houževnatý soupeř s velmi dobrými hráči i do ofenzivy, takže nás čeká náročný zápas. Čím dříve matematicky potvrdíme to třetí místo, tím budeme raději.“

Ondřej Prášil (asistent trenéra Teplic): „Vládne spokojenost, jedním z našich interních cílů bylo dohrát sezonu v klidu a bez starostí o záchranu. Plzeň je v této sezoně vynikající, byla skvělá také v Evropské konferenční lize. Pro nás je zápas s ní třešničkou na dortu, můžeme si ji užít před plným stadionem. Rádi bychom byli úspěšní třeba jako minulý rok, kdy jsme v Plzni remizovali 1:1.“

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Dweh – Havel, Traoré, Červ, Cadu – Šulc, Metsoko – Chorý.

Teplice: Ludha – Knapík, Chaloupek, Mičevič – Švanda, Mareček, Kričfaluši, Labík – Trubač – Fila, Jásir.

Absence: Durosinmi, Řezník, Sýkora, Valenta (všichni zranění) – Jukl (4 ŽK), Cykalo, Havelka, Hora, Hronek (všichni zranění).

Disciplinární ohrožení: Kalvach (7 ŽK), Durosinmi, Hranáč, Jedlička, Jirka – Bílek, Cykalo, Grigar, Jásir, Mičevič, Trubač (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Šulc (15) – Fila (9).

Zajímavosti:

– Teplice minule v lize porazily Plzeň po 8 zápasech, 3x za sebou s ní ale neprohrály

– Plzeň doma v lize s Teplicemi 15x po sobě neprohrála

– Plzeň prohrála jediný z posledních 15 ligových duelů, zvítězila ale v jediném z posledních 4 kol

– Plzeň doma v lize vyhrála 3 z posledních 4 zápasů, ale v sezoně tam získala jen 29 z celkových 59 bodů

– Plzeň ve středu v semifinále domácího poháru porazila Zlín 3:0

– Teplice zvítězily v jediném z posledních 6 kol, 2x po sobě ale v lize bodovaly

– Teplice minule venku v lize vyhrály po 5 zápasech a 2 porážkách za sebou

– Urbanec (Teplice) oslaví den před zápasem 32. narozeniny

 

Baník Ostrava (4.) – Slovan Liberec (7.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Hurych – Kocourek (video).

Bilance: 61 14-21-26 55:75.

Poslední zápas: 1:3.

Hlasy trenérů před utkáním:

Pavel Hapal (Ostrava): „Rozdíly za námi jsou pořád ještě malé a Liberec je těsně pod námi. Je to hrozně důležitý zápas pro nás, ale i pro Liberec. Věřím, že by se na naší pohodě mohlo podepsat, že už máme jistou šestku a můžeme tedy bojovat dále o ten náš cíl, kterým je čtvrté místo. Zápasem s Libercem si postavení můžeme upevnit. Liberec je kvalitní mužstvo, což dokázal v zápasech v Plzni nebo na Spartě. My se ale soustředíme sami na sebe, abychom předvedli, co umíme. Chceme být aktivní, věřím, že se tím znovu prosadíme a získáme důležité tři body.“

Josef Petřík (asistent trenéra Liberce): „Čeká nás velice těžké utkání na půdě čtvrtého týmu tabulky, který se netají svými ambicemi. Má určitě obrovský rozpočet, výborné hráče ve svém kádru. Jedeme do Ostravy částečně oslabeni o dva vykartované hráče, plus hlavní trenér nemůže být na lavičce. Ale všichni věříme, že si s tím poradíme. Víme, že Baník má svoje problémy doma, toho budeme chtít také využít. Rozhodně se popereme o dobrý výsledek a pokusíme se i předvést dobrou hru.“

Předpokládané sestavy:

Ostrava: Markovič – Juroška, Frydrych, Lischka, Kpozo – Rigo, Boula – Buchta, Klíma, Ewerton – Tanko.

Liberec: Vliegen – Prebsl, Chaluš, Mikula – Ghali, Žambůrek, Doumbia, Preisler – Višinský, Tupta – Kulenovič.

Absence: Ndefe (4 ŽK), Takács (rekonvalescence), Letáček (nejistý start) – Purzitidis (8 ŽK), Bačkovský (4 ŽK), Frýdek, Penner, Plechatý, Rabušic (všichni zranění).

Disciplinární ohrožení: Boula (7 ŽK), Buchta, Kpozo – Doumbia, Tupta, Varfolomejev (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Ewerton (11) – Kulenovič (7).

Zajímavosti:

– Liberec minule v lize porazil Ostravu po 6 zápasech a 3 remízách za sebou

– Ostrava doma v lize s Liberec 3x po sobě neprohrála, ale zvítězila v jediném z posledních 5 utkání

– Ostrava minule prohrál po 4 ligových zápasech, 2 kola po sobě ale nezvítězila

– Ostrava doma v lize vyhrála jediný z posledních 9 duelů a získala tam jen 19 z celkových 44 bodů v sezoně

– Liberec prohrál jediné z posledních 4 kol, ale 2x po sobě nezvítězil

– Liberec venku v lize vyhrál jediné ze 14 utkání v sezoně a získal tam jen 9 z celkových 39 bodů

– trenér Kozel před angažmá v Liberce vedl Ostravu, kvůli 4 žlutým kartám ale bude na lavičce scházet

– Šehič (Ostrava) oslaví v den zápasu 24. narozeniny

– Plechatý čeká na 100. ligový start, Prebsl (oba Liberec) může nastoupit k 50. utkání v nejvyšší soutěži

 

FK Jablonec (12.) – FK Mladá Boleslav (5.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Volf.

Bilance: 39 9-13-17 39:55.

Poslední zápas: 1:3.

Hlasy trenérů před utkáním:

Radoslav Látal (Jablonec): „Víme, že se Zlínem to nebylo dobré. Věřím, že se z toho poučíme, náš výkon musí být rozhodně lepší. Jsme trochu pod tlakem, hlava pracuje, protože se nedaří a nejsou výsledky. Čeká nás těžký zápas. Boleslav teď hraje velmi dobře a bojuje o čtvrté místo. Chceme uspět, popereme se o to.“

David Holoubek (M. Boleslav): „Jsme ve hře o umístění na čtvrté příčce. S tím vědomím k zápasu v Jablonci přistoupíme. Pokusíme se tam navázat na výhru v Pardubicích.“

Předpokládané sestavy:

Jablonec: Hanuš – Tekijaški, Hurtado, Polidar – Černák, Kratochvíl, Hübschman, Čanturišvili – Martinec, Hollý – Chramosta.

M. Boleslav: Mikulec – Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek – Mareček, Sakala – Kušej, Ladra, Solomon – Hilál.

Absence: Drchal, Krulich, Nebyla, Pleštil (všichni zranění), F. Souček, Tekijaški (oba nejistý start) – Jawo (4 ŽK), Suchomel (rekonvalescence), Matějovský (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Pulkrab (7 ŽK), Kadlec, Karafiát, Suchomel, Šimek (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Chramosta (8) – Jawo (7).

Zajímavosti:

– M. Boleslav 7 vzájemných ligových zápasů po sobě neprohrála

– M. Boleslav v lize v Jablonci 3x za sebou neprohrála (z toho 2 vítězství o gól)

– Jablonec 5 kol po sobě nezvítězil, minule bodoval po 4 ligových porážkách za sebou

– Jablonec doma v lize 4x za sebou nevyhrál

– Jablonec je spolu s Bohemians s 11 nerozhodnými výsledky remízovým „králem“ ligy

– M. Boleslav prohrála jediné z posledních 8 kol

– M. Boleslav venku v lize minule zvítězila po 7 duelech, na druhé straně tam 5x po sobě bodovala

– Hanuš (Jablonec) oslaví v den utkání 36. narozeniny

– Pleštil (Jablonec) čeká na 100. ligový start

 

Dynamo České Budějovice (15.) – 1. FC Slovácko (6.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Radina – Kubr, Slavíček – Zelinka (video).

Bilance: 29 6-10-13 22:38.

Poslední zápas: 1:4.

Hlasy trenérů před utkáním:

Jiří Lerch (Č. Budějovice): „V Teplicích jsme předvedli náš nejlepší venkovní výkon v sezoně. Myslím si, že i ten jeden bod pro nás v konečném účtování může být velice důležitý. Teď na to musíme navázat v posledním zápase základní části doma se Slováckem.“

Jan Palinek (asistent trenéra Slovácka): „Chceme se v posledním kole základní části odrazit od zápasu s Plzní, který se nám herně povedl, a v Budějovicích vyhrát. Tím bychom si zajistili účast v nadstavbové skupině o titul. Hrát v první šestce by pro nás byla další výzva k tomu, abychom skončili co nejvýše. Naše výkonnost stoupá a rádi bychom to potvrdili. S Budějovicemi jsme se potkali na zimním soustředění v Turecku, byli jsme s nimi na hotelu. Mají dobře složený tým se šikovnými záložníky a nebezpečným hroťákem Ondráškem.“

Předpokládané sestavy:

Č. Budějovice: Šípoš – Sladký, Poulolo, Králik, Madleňák – Suchan, Čermák, Hellebrand – Skalák, Alli – Ondrášek.

Slovácko: Fryšták – Blahút, Hofmann, Břečka, Holzer – Havlík, Daníček – Petržela, Kohút, Juroška – Vecheta.

Absence: Šigut (4 ŽK), Dejanovič – Cicilia, Doski, Kadlec, Trávník (všichni zranění), Reinberk (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Hellebrand (7 ŽK), Čermák, Poulolo, Sladký – Kadlec, Kohút, Petržela (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Suchan (6) – Havlík (11).

Zajímavosti:

– Slovácko prohrálo jediný z posledních 7 vzájemných ligových zápasů

– Č. Budějovice prohrály jediný z posledních 10 domácích ligových duelů se Slováckem

– Č. Budějovice zvítězily v jediném z posledních 7 ligových zápasů, 3 kola po sobě ale neprohrály

– Č. Budějovice doma v lize prohrály jediné z posledních 5 utkání a získaly tam 19 z celkových 23 bodů v sezoně

– Č. Budějovice mají s 60 inkasovanými góly spolu se Zlínem nejhorší obranu ligy

– Slovácko 6 kol po sobě nezvítězilo

– Slovácko vyhrálo jediné z posledních 5 venkovních ligových utkání

 

Bohemians Praha 1905 (11.) – FK Pardubice (13.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Hocek – Hájek, Váňa.

Bilance: 8 4-1-3 8:7.

Poslední zápas: 1:0.

Hlasy trenérů před utkáním:

Jaroslav Veselý (Bohemians): „V tuhle chvíli nebudeme mluvit o tom, že sezonu budeme hodnotit kladně a úspěšně. Ještě ji ale můžeme dohrát se ctí a s hlavou nahoře. Je realitou, že budeme hrát skupinu o záchranu. Teď je potřeba napnout síly. Dokud nebudeme zachráněni, musíme to takhle dohrát a přijmout. První krokem je porazit Pardubice.“

Radoslav Kováč (Pardubice): „Spokojený budu, když budeme bodovat. Už jsem říkal několikrát, že každý zápas chceme vyhrát. V naší situaci by ale i bod byl dobrý. V Ďolíčku se týmům hraje těžko. Bohemians hrají agresivně a mají sílu při standardních situacích. Bude to náročné. Budeme to muset na Bohemce uskákat, pohlídat si soupeřovy centry do šestnáctky a ve vápnech se chovat perfektně. To bude klíč k úspěchu.“

Předpokládané sestavy:

Bohemians: Soukup – A. Kadlec, Vondra, Hybš – Dostál, Hrubý, Hůlka, Kovařík – Beran, Kozák – Prekop.

Pardubice: Kinský – Mareš, Halinský, Ortiz, Surzyn – Solil, Icha, Hlavatý – Daněk – Zlatohlávek, Patrák.

Absence: Petrák (trest za ČK), Huf (dohoda klubů), Jánoš, Novák, Smrž, Valeš (všichni zranění), Jindřišek, Ristovski (oba nejistý start) – nikdo.

Disciplinární ohrožení: Hybš, Prekop (oba 7 ŽK), Dostál, Hála, Hrubý, Kovařík, Matoušek, Puškáč (všichni 3 ŽK) – Patrák, Surzyn (oba 7 ŽK), Icha, Solil (oba 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Prekop (6) – Zlatohlávek (7).

Zajímavosti:

– Bohemians v lize Pardubice 3x po sobě porazili a navíc bez inkasované branky

– Bohemians vyhráli jen poslední ze 4 domácích ligových zápasů s Pardubicemi

– Bohemians zvítězili v jediném z posledních 14 ligových duelů

– Bohemians vyhráli jediné z posledních 6 domácích ligových utkání

– Bohemians jsou spolu s Jabloncem s 11 nerozhodnými výsledky remízovými „králi“ ligy

– Bohemians mají s 27 brankami nejhorší útok ligy, Pardubicemi s 28 góly druhý nejslabší

– Pardubice zvítězily v jediném z posledních 9 kol, minule v lize prohrály po 3 utkáních

– Pardubice venku v lize 2x po sobě neprohrály a získaly tam 17 z celkových 28 bodů v sezoně

– Pardubice měly v minulosti domácí azyl na stadionu Bohemians v Ďolíčku

– Kozák (Bohemians) si může připsat 50. ligový start

– Hrubý (Bohemians) oslaví den před utkáním 30. narozeniny

 

FC Zlín (14.) – MFK Karviná (16.)

Výkop: neděle 28. dubna, 15:00.

Rozhodčí: Berka – Vlček, Pečenka.

Bilance: 14 6-1-7 17:24.

Poslední zápas: 1:4.

Hlasy trenérů před utkáním:

Bronislav Červenka (Zlín): „Pohár je za námi, vše jsme si vyříkali a teď se soustředíme na závěr ligy. V Plzni mě mrzel víc výkon než výsledek, náš odpor byl minimální. Teď musíme předvést úplně jiný výkon a je úplně jedno, kdo bude hrát. S Karvinou to bude důležitý zápas, ale ty budou do konce soutěže všechny. Karviná využívá hodně široký kádr s mnoha cizinci, kteří jsou v mnohém odlišní od našich hráčů. Jdeme do zápasu s cílem vyhrát, jít tam jen s myšlenkou neprohrát je to nejhorší.“

Marek Bielan (asistent trenéra Karviné): „Domácí mají o tři body více. Pro nás by bylo ideální tam vyhrát, dotáhli bychom se na Zlín a ještě ho díky vzájemným zápasům přeskočili. Jedeme tam ale s pokorou, i bod by byl dobrý. Každopádně však chceme vyhrát. Na hřišti necháme všechno, kluci zápas odjezdí na absolutní maximum.“

Předpokládané sestavy:

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba, Bartošák – Bužek, Janetzký – Vukadinovič, Slončík, Fantiš – Schánělec.

Karviná: Holec – Traoré, Bederka, Bergqvist – Raspopovič, Boháč, Moses, Fleišman – Čavoš – Akinyemi, Regáli.

Absence: Černín (8 ŽK), Tkáč (zranění) – Svozil (8 ŽK), Doležal, Iván, Krčík (všichni zranění).

Disciplinární ohrožení: Slončík (7 ŽK), Bužek, Nombil, Reiter – Budínský, Fleišman, Holec, Iván, Moses, Traoré (všichni 3 ŽK).

Nejlepší střelci: Vukadinovič (6) – Akinyemi, Budínský (oba 4).

Zajímavosti:

– Karviná minule porazila Zlín v lize po 3 zápasech

– Karviná zvítězila ve 2 z posledních 3 ligových utkání ve Zlíně

– Zlín zvítězil v jediném z posledních 8 kol, ale 3x po sobě v lize neprohrál

– Zlín doma v lize prohrál jediné z posledních 8 utkání a získal tam 18 z celkových 25 bodů v sezoně

– Zlín má s 60 inkasovanými góly spolu s Č. Budějovicemi nejhorší obranu ligy

– Zlín ve středu prohrál v semifinále domácího poháru v Plzni 0:3

– Karviná vyhrála jediné z posledních 16 ligových utkáních a 3x za sebou remizovala

– Karviná venku v lize 7x po sobě nevyhrála a získala tam jen 7 z celkových 22 bodů v sezoně

Tabulka:

1. Sparta 29 23 4 2 66:25 73
2. Slavia 29 21 6 2 60:22 69
3. Plzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. Ostrava 29 13 5 11 46:37 44
5. Mladá Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. Slovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. Liberec 29 10 9 10 44:44 39
8. Olomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. Hradec Králové 29 9 10 10 31:36 37
10. Teplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians 1905 29 7 11 11 27:39 32
12. Jablonec nad Nisou 29 6 11 12 34:44 29
13. Pardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. Zlín 29 5 10 14 36:60 25
15. České Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. Karviná 29 5 7 17 29:52 22
Podíl
Exit mobile version