Close Menu
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
Trendy

Zemřel František Klišík, hrdina vítězného filmu festivalu v K. Varech

13 července, 2025

Bohemia rallye vyhrál Rakušan Wagner, novým lídrem MČR je Mareš

13 července, 2025

Odklad opatření EU vůči USA ukazuje otevřený prostor k jednáním, míní analytik

13 července, 2025

Bittner byl čtvrtý v hromadném spurtu deváté etapy Tour de France

13 července, 2025

Zemřel František Klišík, hrdina vítězného filmu karlovarského festivalu

13 července, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
  • Krimi
  • Auto
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Mobil
  • Technet
  • Zábava
  • Ukrajinská Válka
  • Volby
Webové Příběhy Zpravodaj
Banai
Domovská Stránka » Zájem o elektrické a plynové grily v ČR výrazně roste, i tak vedou ty na uhlí
Ekonomika

Zájem o elektrické a plynové grily v ČR výrazně roste, i tak vedou ty na uhlí

PersonálPodle Personál13 července, 2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp LinkedIn Email Reddit Telegram

Komerční prezentace Aktual.: 13.07.2025 06:40

Praha – Ve výběru zahradních grilů jsou Češi spíše konzervativní, nadále vedou ty na dřevěné uhlí. Zájem o plynové či elektrické grily ale výrazně roste, více se daří také větším modelům. Vyplývá to z odpovědí obchodníků, které ČTK oslovila. Začátek grilovací sezony podle nich letos zpozdilo chladnější počasí.

„V Bauhausu dlouhodobě sledujeme, že si Češi nejčastěji odnášejí domů kotlíkové grily na dřevěné uhlí. Tento typ grilování si u nás drží silnou tradici – lidé mají rádi autentickou atmosféru, vůni dřeva a kouře, která k němu neodmyslitelně patří,“ uvedl za řetězec hobbymarketů Bauhaus Libor Valenta.

Poptávka po moderních a méně náročných modelech nicméně každou sezonu roste, patrné je to zejména v případě plynových grilů, řekl Valenta. Průměrná útrata za gril v Bauhausu letos činí asi 4200 korun, doplnil.

Ve specializovaných obchodech se nejvíce prodávají grily od 20.000 do 30.000 korun, sdělil ČTK e-shop Grilguru. Větší zájem pozoruje i o grily na pelety. Po pandemii covidu-19 prodeje grilů podle Grilguru klesly, avšak ne dramaticky.

I když jsou grily na dřevěné uhlí nejprodávanější, zájem o elektrické grily se ve srovnání s loňskem zvýšil přibližně o 80 procent, uvedla za on-line tržiště Allegro.cz Monika Brichtová. V Datartu prodeje elektrických grilů stouply od května do června meziročně o pětinu, v případě plynových grilů růst činil asi 40 procent. Zatímco elektrické grily oproti loňsku zdražily, za plynové zákazníci ušetří, uvedl za firmu Tomáš Zezula.

Podle mluvčí Alzy Elišky Čeřovské jsou v segmentu i technologické novinky – mobilní aplikace například dokáže zákazníka upozornit na to, že je maso potřeba otočit. Prodeje grilovacího sortimentu pak podle ní naznačují, že si zákazníci s grilováním rádi vyhrají. „Největší zájem je o teploměry na maso, pláty do grilů, grilovací podložky, speciální rošty nebo třeba obaly na grily,“ dodala.

Také ve výběru surovin na grilování Češi podle prodejců příliš neexperimentují. „To platí jak pro maso, tak pro omáčky a sýry,“ řekla mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková. I tak si méně obvyklé produkty na gril postupně nalézají své zákazníky, třeba v Globusu je to jehněčí či telecí maso.

Každým rokem se více daří i rostlinným alternativám mas nebo mléčných výrobků. V on-line supermarketu Rohlík.cz se na prodejích grilovacích surovin podílí asi 17 procenty, loni tvořily desetinu. Nejvýraznější nárůst poptávky řetězec Billa v této kategorii pozoruje u tofu, meziročně o více než čtvrtinu.

Kromě toho se čím dál častěji prodávají ryby a mořské plody. Podle mluvčího Albertu Jiřího Marečka je zájem hlavně o lososy, candáty či pstruhy. Na Rohlíku prodeje ryb a mořských plodů stouply ve srovnání s loňskem o třetinu.

Kvůli nemocem v chovech vepřové, kuřecí i hovězí maso tento rok podle on-line supermarketu Košík.cz zdražilo. O osm až deset procent cena stoupla také v případě mléčných produktů. Podle průzkumu Košíku letos Češi za grilovací sezonu plánují utratit 7000 Kč, loni to bylo 8000 korun. Průměrně se Češi chystají na tři až čtyři grilování.

Podíl Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Čti dál

EU odkládá protiopatření proti americkým clům, chce vyjednávat

V letošním 1. pololetí bylo nejvíce osobních bankrotů od roku 2021

Hotely v Brně jsou na Moto GP obsazené, kempy čekají nával až ve čtvrtek

Starší byty zdražily v 2. čtvrtletí meziročně o 27 % na 77.343 Kč za m2

Analytici: Americká cla zpomalí českou ekonomiku, zasáhnou ji hlavně sekundárně

Obchvat Nové Paky bude kvůli inflaci a změnám dražší o pětinu, otevře 4. srpna

Stát si od Letiště Praha vezme dividendu dvě miliardy Kč, 80 % loňského zisku

USA zavedou od 1. srpna na zboží z EU clo 30 procent, oznámil Trump

Obraz: Řetězce mění závazky ohledně klecových vajec, podle Prouzy je to lež

Tipy Redaktorů

Bohemia rallye vyhrál Rakušan Wagner, novým lídrem MČR je Mareš

13 července, 2025

Odklad opatření EU vůči USA ukazuje otevřený prostor k jednáním, míní analytik

13 července, 2025

Bittner byl čtvrtý v hromadném spurtu deváté etapy Tour de France

13 července, 2025

Zemřel František Klišík, hrdina vítězného filmu karlovarského festivalu

13 července, 2025

Výstřely u záporožské elektrárny ohrožují jadernou bezpečnost, varuje šéf MAAE

13 července, 2025

Poslední Zprávy

Ženskou čtyřhru ve Wimbledonu vyhrály Kuděrmětovová s Mertensovou

13 července, 2025

Fiala požádal dopisem Fica, aby neblokoval protiruské sankce EU

13 července, 2025

Fotbalisté Slavie zůstali v přípravě stoprocentní, v generálce porazili Drážďany

13 července, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Banai. Všechna práva vyhrazena.
  • Zásady Ochrany Soukromí
  • Pravidla a Podmínky
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.