Barometr atmosfry v Brn neskuten prask, opvuje Hejlk zdej gastro

Vsledkem je jeho nov kniha Brno 100. Krom vbru kvalitnch a originlnch kavren, restaurac, bar, bister a pivnic pin tak tipy, kam stoj za to vyrazit za kulturou, na jak oblben msta se vydat nebo jak a kde zabavit dti.

Pro padlo rozhodnut vytvoit prvnho gastromonoprvodce prv o Brnu, vysvtluje Hejlk jednodue.

Poslednch pt let se tu dj vci, a ten rozpuk nezastavila ani covidov doba. Nemluvm o kompletn brnnsk gastroscn, ale podnicch, kter pichzej s pknm zajmavm konceptem, ptelskou atmosfrou, originln nabdkou. Mluvm o scn, kter se vzjemn navtvuje, podporuje, peje si tst. Brno je msto, kter jste schopn projt pky a u toho se nesthte divit. Ta atmosfra prost funguje, popisuje autor knihy.

Dky kvalit a rozmanitosti mstnch podnik si podle Hejlka lid v Brn mohou pipadat jako na dovolen. Jako na mejdanu, o kterm jim nikdo neekl a oni se tam najednou zjevili. S otevenm zahrdek je to pmo neskuten. Brno nejsou dn kulisy pro turisty, ale pro foodies z eska a vm, e i za hranicemi vd, e tady barometr atmosfry neskuten prask, prohlauje.

Pprava zabrala pt msc

Do knihy vybral Hejlk stovku podnik a e bylo podle nho z eho brt. Pomrn jasnou jsem ml prvn edestku, ale abych s istm svdomm uzavel vbr stovky, musel jsem ovit celkem osmdest podnik. A pak jsem ml sp problm dvat podniky pod ru, piznv autor Gastromapy.

S vjimkou jednoho vinnho baru herec vcemn vechna ostatn msta navtvil. V nkterch ppadech jsem nebyl teba na njak poboce. Ve skutenosti to toti nen Brno 100, ale Brno 123, protoe st podnik m dv, ti, ale i tyi provozovny, osvtluje.

Pprava knihy zabrala pt msc, jej kest se uskutenil v brnnskm Bjrnsonov sadu. Mimochodem, tamn kavrna Piknik box pat mezi podniky z vbru.

Aby se do vbru dostal, musel podnik splnit vc ne jen zkladn poadavek, e hostm pokrmy a npoje chutnaj.

Mus m bavit, bt mi tam dobe, mus bt pro m nm originln, jak te v kontextu Brna rd km, svtov! Ale to nemus bt jen kavrensk scna, kter je tady dost mon nejsilnj vbec, ale teba i pivn. Myslel jsem tak na to, aby byl vbr pestr, aby v nm nechybly cukrrny, stejn jako bary, bistra, pivnice nebo vinrny, nastiuje Hejlk kritria pro vbr podnik.

Jak je Brno? Ptelsk, srden, hrd

Pi pprav knihy se ujal npad na dotaznk, kter dal vem provozovnm. Kavrny v nm teba doporuovaly sv oblben utajen msta ve mst, podobn teba z pivnic dvali vlastn tipy na jin podnik, kter maj rdi.

Stran m bav to st. Kad z podnik m ti slova na to, zdefinovat, co pro nj znamen Brno, to je fakt krsa st. Vichni dotazovan vd, e to, co se tu te dje, je opravdu svtov, originln, prost stran hezk, i kdy je doba tk a ped nmi jet t잚. Ptelsk, srden, hrd tahle ti slova se nejastji opakuj, vyzdvihuje gastronadenec.

Tdenk 5plus2

Kad ptek zdarma

ten o zajmavch lidech, historickch udlostech, nevednch akcch z cel jin Moravy.

A pmo od len mstn gastroscny u m i reakce na novou knihu. Peter Szamuhel z Buchecku si ji koupil hned prvn den a psal mi: To je kniha kamard a kamardstv. kal mi, e ho to i dojalo, zmiuje pklad Hejlk.

Mstn gastronomickou scnu sleduje Hejlk u devt let. V posledn dob pozoruje, e v Brn nastala generan vmna. Michal Goth je pry, i spousta jeho kuchaskch dt. Skonilo Koishi, star Pavillon. Ale dl ije Borgo, Valorka. Tahle msta mm v knize tak, ale pedevm ta mlad scna, spousta mezinrodnch bister, originln scna barov a tradin pivn, to je prost hurikn, zdrazuje.

Brno 100 pitom nen jen o kavrnch, barech, bistrech, restauracch a pivnicch. Soust jsou toti tak specily. Dvaj tipy, kam vyrazit na sndani, na drink, za pivem, kvou, sladkm i peivem. Ale pak jsou tam tak dvoustrany, je rad, kam do galerie, divadla, kina, parku, na koupalit, oblben krsn msta, nebo teba jak a kde zabavit dti, dopluje Hejlk.

teni, kte dvaj pednost tomu, aby se dozvdl o podnicch i nco dalho, jist uvtaj rozhovory s gastroosobnostmi.

Komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Související články

Latest Posts