Lid nechod a nklady rostou. Mch se tu smrtc koktejl, zn z hospod

0
59

Zan to bt opravdu nenosn, k napklad Vladimr Kendra, majitel ateck Restaurace U medvda. V dob pandemie mu klesl poet host a o 70 procent.

Chod podstatn mn lid. Nevm, jestli je to kvli tomu, e museli pedkldat certifikty, sp dnes pemlej pln jinak. Nauili se neutrcet, nechodit do spolenosti, popjej a va si doma. Obas sice pijdou na veei, ale rozhodn to nen takov, jako dve, mysl si Kendra.

On sm u pr ceny zvedl, v prmru o 3 a 5 procent. Malinko jsme zdraili, ale asi budeme muset jet vce. Zvedli nm zlohy na energie a uetit se na niem ned. Kdy rno pijdeme do kuchyn, musme hned vechno zapnout, protoe vame. Na tom nejde nijak ubrat, k.

Podobn mluv i majitelka teplickho pivovaru Monopol Gabriela Schnbauerov.

Vce etit u se ned. Vyrbme si vlastn pivo a k tomu potebujeme vodu, kterou musme zaplatit. Svtit a topit zkaznkm tak musme, a jich je tu est nebo sto, vysvtluje s tm, e v Monopolu zdraovali u na podzim a dal zven cen proto nyn neplnuj.

Zdraovn se nevyhnulo ani dnsk pivovarsk restauraci Kapitn. Pivo je tu dra o dv koruny na pllitru, svkov o 15 korun a napklad gul o deset. Zvyovali jsme hlavn ceny u jdel z hovzho masa, to lo hodn nahoru, sdlila provozn Markta ernochov.

I podle n majitel restaurac na energich nijak uetit nemohou.

Jedin monost je uetit na surovinch, take hodn sleduji akce a ceny. Zle i na tom, co nm nabdnou nai dodavatel, vysvtluje. V dob pandemie pr do podniku chod a o dv tetiny mn zkaznk.

Trby nm klesly hodn a co jsem si vimla, lid jsou te takov nevrlej. Mon na to m vliv i povinnost kontrolovat certifikty o okovn, mysl si provozn.

Nechci natvat hosty…

Prv povinnost kontrolovat certifikty o okovn nebo prodln nemoci provozovatelm restaurac brzy skon. Od stedy 9. nora budou moci pustit do svch podnik vechny zkaznky bez rozdl. Tme se na to a doufme, e k nm lid zase zanou chodit, v ernochov.

Naopak Frantiek Kopeck, majitel Radninho sklpku v Litomicch, nedoke odhadnout, zda se lid do restaurac vrt. Tko ct. Chovn host se zmnilo, plno z nich nechodilo ze zsady, protoe nechtli pedkldat certifikty. Dal byli vystraen. Spousta lid na vesnicch to vyeila tm, e si koupili chlazen, ppu a popjej a schzej se nkde v garch, k Kopeck.

I on ve svm podniku poctil vrazn bytek host. Leden a nor je vdycky patn, ale kdy k tomu vezmu listopad a prosinec, byl propad opravdu znateln. Minimln o tetinu, nkdy i o 50 procent. Veer jsme v restauraci kolikrt sami, piznv s tm, e ani jemu se zdraovn nevyhne.

Stouply ceny zkladnch surovin jako mslo, zelenina, ovoce a maso. Navc se zvyuj mzdy. To vechno budu muset do cen promtnout. Ale nejdve v beznu, te nen vhodn doba. Jsem na polovin nvtvnosti a nechci natvat hosty, kte mi zbyli, vysvtlil.

To, co se te mch, je doslova smrtc koktejl. Na jedn stran u dva roky elme pandemii a cestovn ruch ml obrovsk ztrty. Do toho se nov vlda tv, e posledn dva msce vbec neexistuj a nechce podnikatelm vyplcet kompenzace, pestoe je omezovala. A do toho pilo zvyovn energi a dalch vstup. To neme podnikatel vydret. Vbec by m nepekvapilo, kdyby te podniky konily, ekl k situaci Vclav Strek, prezident Asociace hotel a restaurac.

Podle nj se kvli rostoucm cenm energi a surovin dostv ada podnik do existennch problm. Poty lid, kte u ns v dob pandemie ukonili lenstv, se jednoznan zvily, dodal Strek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno