Makedonsk zmrzlina nebo pchu sena, na jihu ech let netradin dobroty

Pastelov barvy, kvtiny, ob lztka, sladk cukrovinky a krlci vude, kam se lovk podv. Kdy vejdete do mstnosti, pipadte si, jako byste prv pili na ajov dchnek s Alenkou do e div. Ve skutenosti jste v prodejn s makronkami Mad Rabbit, kter je na Latrnu v eskm Krumlov.

Nae vedouc jezdila asto do Francie a oblbila si tam makronky. Zaala je tedy sama pct a zjistila, e je maj rdi i ostatn. Otevela si tedy prodejnu v Praze a pak i v Krumlov, vysvtluje prodavaka Marie mejkalov. Jak je patrn na prvn pohled, interir je inspirovan znmou pohdkou. Nechyb tam stylizovan portrt Alenky ani lenho krlka.

Nejoblbenj pchut je u ns slan karamel. Lidem se ale tak na pohled hodn lb han makronky. Nabzme spoustu druh. Z tch barevnjch je to napklad borvka, vie, okolda i pistcie, jmenuje mejkalov. Jsou bezlepkov, pipraven z mandlov mouky, blk a mascarpone. Pro sladk dezert si mohou lid zajt kad den od 10 do 19 hodin.

Netradinch gastronomickch podnik je vak v Krumlov vce. Za nvtvu stoj napklad i nedalek Candy shop, kde nad cukrovinkami pechz zrak. Na vbr je ve od sladkch a kyselch pendrek, lztek, bonbon a po oky v okold. Pmo na nmst lze tak ochutnat pravou makedonskou zmrzlinu v krmku Eiscream a trdelnk.

Na zmrzlinu a rozhodn netradin chut se vyplat vyrazit do Budjovic. Je libo bl okolda s levandul, avokdo s grepem nebo pchu chilli, i dokonce sena? Tak ty dostanete v centru v Hradebn ulici, kde je prostor Zmrz.li a uvnit usmvav Kateina Davidov, kter zmrzlinu pipravuje s manelem. Jak sama k, nejde jen o netradin pchu, ale tak o vysokoprocentn smetanu, kter tvo zklad.

k se, e tuk ve chu. A je to pravda. Protoe zmrzlinu vame, meme si dovolit tm cokoliv. Experimentujeme hlavn s loklnmi surovinami. Na pn jsme nedvno dlali i mrkvovou, vysvtluje Davidov. Recepty erp z americkch kuchaek. Na nkter ledov pochoutky je ale lep vyrazit pky.

Hodn zmrzlin mme i s alkoholem. Najdete u ns ale i pchu chilli i pepe. Nejzvltnj a zrove vborn je s pchut sena. Hodn oblben je i bl okolda s levandul i bourbon, lk Davidov. Oteveno maj od pondl do ptku od 11 do 18 hodin. Od ervence nejspe zavedou i soboty.

Indinky m v ruby okold

Zajmav bistro funguje v Budjovicch v ulici Karla IV. V podniku pod nzvem Soupculture si lze koupit polvky rznch druh v jedlm kelmku. Nae jdla jsou bezodpadov. To znamen, e nae polvky podvme v chlebovm kelmku. Nepouvme dn plasty. Zstane vm po jdle jen ubrousek, cen si majitelka obchodu Lidiye Hrechanyuk.

Druh a stejn dleit vc, kterou si klade za cl, je nauit zkaznky vce jst zeleninu. Formou polvky me bt zelenina nejen zdrav, ale tak chutn. Vechny suroviny jsou erstv a lokln. dn polvka nen zahutn moukou a neobsahuje dn uml dochucovadla, jen bylinky. Kelmky peeme kad den sami z penin mouky, vody, oleje a kurkumy i bylinek, dodv.

Hmotnost se kelmek vyrovn piblin tem rohlkm. Jde tedy o plnohodnotn obd. Nejoblbenj je srov a okov, kter jsou k dostn stle. To aby byla v nabdce vegansk i vegetarinsk. Celkem tu u nashromdili 89 recept. Vybrat mete od pondl do ptku od 10 do 16 hodin. V sobotu od 9 do 14.

V Budjovicch je ale cel ada dalch zajmavch gastro mst, napklad Vypeen okno v Hroznov, a dal podobn obchdky a msta v nedalekch ulicch Plachho i U ern ve.

Ale te pesun do Jindichova Hradce, kde na Balbnov nmst z rov zahrdka pln slunenk, kvtin a ke. Posedt tam mete kad den, pi poslechu jazzov hudby.

Sname se nabzet netradin i klasick esk dezerty od vtrnk, indink a po laskonky. Jen s trochu jinm npadem. Indinky jsou napklad men v ruby okold, laskonky zase v citronov polev, objasuje majitelka cukrstv Lavendy Vendy Vytiskov.

Vbec nejsem cukrka. Na matesk jsem zaala pct a zaalo m to bavit. A jsem si otevela cukrstv. Nejprve sama, ale dnes u peeme dv. Kad rno jsou cukrovinky erstv. Nabzme tak kvu, vna a piva z klternho pivovaru. V lt tak u ns mete posedt klidn a do veera, zve Vytiskov. Dodv, e pro letn veer je ideln kombinac jej indinek se sklenkou prosecca a jahodou.

Kdo nechce sladk, me vyrazit do uliek Tbora. A to jak na koktejl, tak teba i na dobrou praenou kvu. V Klokotsk ulici ji piprav Zdenk Plil, v podniku Obvk. Jde o budovu ze 16. stolet. V kronice z 18. stolet je u popsan jako enk a pivnice. Provozovatel tedy ml kde navzat.

Nzev vznikl dky interiru. Shodou okolnost jsme zjistili, e prostor, kde mme bar, byl vyuvan jako obvac pokoj, vysvtluje Plil. V budov se dochovaly pvodn klenby, ale tak secesn malovan strop. Nvtvnk se tedy ct, jako by zavtal do pln jinho stolet.

V Tboe je tak vyhlen zmrzlina, na kterou se sjdj lid z cel republiky. Je v Moccacaf, kter zjemci naleznou v Prask ulici. A za jdlem se vyplat vyrazit i do mench obc. Teba do umavskch Stach na Prachaticku. Tamn Divok Bistro tento tden zskalo Kilov pendlk cenu uivatel Map Google. Bistro je uivateli nejlpe hodnocen v celm kraji.

Komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Související články

Latest Posts