Nynější Pivovarský dům se 31. května zavírá a bude probíhat rekonstrukce.
„Nový majitel si to tu zrekonstruuje a bude pokračovat dál,“ říká jeden ze současných majitelů restaurace Jan Šuráň a dodává, že pivovar zůstane v provozu beze změny.
Před třiceti vznikla firma Pivo Praha a velmi záhy se stala průkopníkem českých minipivovarů. Po pěti letech si firma postavila referenční místo Pivovarský dům a od začátku zde nabízela nejen rozličná piva, ale také chtěla hostům představit, jak funguje pivovarská restaurace. Před deseti lety si také založila další pivovar na Břevnově.
Jenže během uzavření celého gastroprovozu v době covidové pandemie se majitelé společnosti Pivo Praha rozhodli skončit.
„Už nechceme riskovat. Restauraci jsme prodali a pivovar v centru jsme převedli na náš dceřiný Břevnovský klášterní pivovar, který bude sloužit jako daňový sklad. Restauračním byznysem se již zabývat nebudeme. Všichni jsme už v důchodu a zkrátka se nám už nechce,“ dodává Šuráň a připouští, že během pandemie udržet provoz Pivovarského domu v chodu stálo hodně peněz.
„Doba je nejistá a nikdo neví, jestli na podzim nebude další vlna covidu a gastro se opět neuzavře, navíc kompenzace chodily s půlročním zpožděním, což bylo provozně neudržitelné.“
Chod minipivovarů je podle něj stále udržitelné i navzdory zvyšujícím se energetickým nákladům. Daleko víc ho však straší mzdové náklady, než energie. „Naše mzdové náklady představují až 60 procent nákladů a to je pro nás větší úskalí než energie,“ dodává Šuráň.