Close Menu
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
Trendy

Midtjylland má po výhře 4:0 blízko do skupinové fáze Evropské ligy

22 srpna, 2025

Stanjura: Stát by měl vrátit peníze lidem, co koupili bitcoiny od MSp

22 srpna, 2025

Guľa litoval druhého gólu Sparty, potěšilo ho setkání nejen s Haraslínem

22 srpna, 2025

Iniciativa vyvěsila v Praze transparent s Putinem a českými politiky

22 srpna, 2025

Agrární komora na Země živitelce dnes zveřejní výsledky letošních žní

22 srpna, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
  • Domovská Stránka
  • Česká
  • Ekonomika
  • Sport
  • Svět
  • Tipy Redaktora
  • Tisková Zpráva
  • Krimi
  • Auto
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Mobil
  • Technet
  • Zábava
  • Ukrajinská Válka
  • Volby
Webové Příběhy Zpravodaj
Banai
Domovská Stránka » Zájem o elektrické a plynové grily v ČR výrazně roste, i tak vedou ty na uhlí
Ekonomika

Zájem o elektrické a plynové grily v ČR výrazně roste, i tak vedou ty na uhlí

PersonálPodle Personál13 července, 2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp LinkedIn Email Reddit Telegram

Komerční prezentace Aktual.: 13.07.2025 06:40

Praha – Ve výběru zahradních grilů jsou Češi spíše konzervativní, nadále vedou ty na dřevěné uhlí. Zájem o plynové či elektrické grily ale výrazně roste, více se daří také větším modelům. Vyplývá to z odpovědí obchodníků, které ČTK oslovila. Začátek grilovací sezony podle nich letos zpozdilo chladnější počasí.

„V Bauhausu dlouhodobě sledujeme, že si Češi nejčastěji odnášejí domů kotlíkové grily na dřevěné uhlí. Tento typ grilování si u nás drží silnou tradici – lidé mají rádi autentickou atmosféru, vůni dřeva a kouře, která k němu neodmyslitelně patří,“ uvedl za řetězec hobbymarketů Bauhaus Libor Valenta.

Poptávka po moderních a méně náročných modelech nicméně každou sezonu roste, patrné je to zejména v případě plynových grilů, řekl Valenta. Průměrná útrata za gril v Bauhausu letos činí asi 4200 korun, doplnil.

Ve specializovaných obchodech se nejvíce prodávají grily od 20.000 do 30.000 korun, sdělil ČTK e-shop Grilguru. Větší zájem pozoruje i o grily na pelety. Po pandemii covidu-19 prodeje grilů podle Grilguru klesly, avšak ne dramaticky.

I když jsou grily na dřevěné uhlí nejprodávanější, zájem o elektrické grily se ve srovnání s loňskem zvýšil přibližně o 80 procent, uvedla za on-line tržiště Allegro.cz Monika Brichtová. V Datartu prodeje elektrických grilů stouply od května do června meziročně o pětinu, v případě plynových grilů růst činil asi 40 procent. Zatímco elektrické grily oproti loňsku zdražily, za plynové zákazníci ušetří, uvedl za firmu Tomáš Zezula.

Podle mluvčí Alzy Elišky Čeřovské jsou v segmentu i technologické novinky – mobilní aplikace například dokáže zákazníka upozornit na to, že je maso potřeba otočit. Prodeje grilovacího sortimentu pak podle ní naznačují, že si zákazníci s grilováním rádi vyhrají. „Největší zájem je o teploměry na maso, pláty do grilů, grilovací podložky, speciální rošty nebo třeba obaly na grily,“ dodala.

Také ve výběru surovin na grilování Češi podle prodejců příliš neexperimentují. „To platí jak pro maso, tak pro omáčky a sýry,“ řekla mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková. I tak si méně obvyklé produkty na gril postupně nalézají své zákazníky, třeba v Globusu je to jehněčí či telecí maso.

Každým rokem se více daří i rostlinným alternativám mas nebo mléčných výrobků. V on-line supermarketu Rohlík.cz se na prodejích grilovacích surovin podílí asi 17 procenty, loni tvořily desetinu. Nejvýraznější nárůst poptávky řetězec Billa v této kategorii pozoruje u tofu, meziročně o více než čtvrtinu.

Kromě toho se čím dál častěji prodávají ryby a mořské plody. Podle mluvčího Albertu Jiřího Marečka je zájem hlavně o lososy, candáty či pstruhy. Na Rohlíku prodeje ryb a mořských plodů stouply ve srovnání s loňskem o třetinu.

Kvůli nemocem v chovech vepřové, kuřecí i hovězí maso tento rok podle on-line supermarketu Košík.cz zdražilo. O osm až deset procent cena stoupla také v případě mléčných produktů. Podle průzkumu Košíku letos Češi za grilovací sezonu plánují utratit 7000 Kč, loni to bylo 8000 korun. Průměrně se Češi chystají na tři až čtyři grilování.

Podíl Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Čti dál

Agrární komora na Země živitelce dnes zveřejní výsledky letošních žní

Zaměstnavatelům uleví od papírování jednotné hlášení

V pátek se v Praze otevře stanice metra Staroměstská i pro vstup

Stanjura očekává, že vládě navrhne deficit rozpočtu asi 280 mld. Kč

Koruna opět oslabila vůči euru i dolaru, burza nepatrně ztrácela

Fiala: ČR se musí víc zaměřit na zpracování a méně vyvážet nezpracované komodity

Česká pošta nebude přijímat balíky do USA kvůli zrušení bezcelního režimu

Kia už vyrábí elektromobily i na Slovensku

USA a EU uzavřely dohodu, potvrdily 15procentní clo na auta nebo čipy

Tipy Redaktorů

Stanjura: Stát by měl vrátit peníze lidem, co koupili bitcoiny od MSp

22 srpna, 2025

Guľa litoval druhého gólu Sparty, potěšilo ho setkání nejen s Haraslínem

22 srpna, 2025

Iniciativa vyvěsila v Praze transparent s Putinem a českými politiky

22 srpna, 2025

Agrární komora na Země živitelce dnes zveřejní výsledky letošních žní

22 srpna, 2025

O poločase bylo v kabině ticho, výsledek je přijatelný, řekl Hapal

22 srpna, 2025

Poslední Zprávy

Rada postižených odmítá uzákonění eutanazie, chce podporu péče o umírající

21 srpna, 2025

Besiktas s českým obráncem Juráskem remizoval v Konferenční lize v Lausanne

21 srpna, 2025

Pavel při výročí srpna 1968 varoval před zkreslenou historií

21 srpna, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Banai. Všechna práva vyhrazena.
  • Zásady Ochrany Soukromí
  • Pravidla a Podmínky
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.